Двама молдовци взривили банкомата в Пловдив, единият успял да избяга от страната

Взривеният банкомат в пловдивския район Тракия. Снимка: Дарик нюз

Те са отговорни и за обира в "Люлин" на 5 юли

Двама молдовци са извършителите на взривяването на банкомата в пловдивския жилищен район „Тракия“ миналата събота. Единият е задържан - 29-годишният Евгений Неделев, а другият е успял да напусне територията на страната, съобщи на извънреден брифинг в Пловдив главният секретар на МВР Младен Маринов. Снимка на избягалия ще бъде изпратена в Интерпол и така ще бъде разпространена в Европа, предаде Радио Пловдив.

Точната сума на откраднатите пари е 215 000 лв., като 88 000 от тях са открити, а други са повредени от взрива и известна част е обърната във валута и изхарчена.

Задържаният молдовец е 23-годишен, криминално проявен в родината си за редица кражби.

Взривът на банкомата в „Тракия“ е извършен с бутилка пропан-бутан, което създава голяма опасност за извършителите на операцията, които рискували да бъдат обгорени, заявиха от полицията.

Освен това е установено, че двамата молдовци са автори и на взривяването на банкомат в столичния квартал "Люлин" на 5 юли, но тогава крадците не успяха да задигнат пари, тъй като не могли да изкарат касетите от устройството.

Установен е бил автомобилът, с който се придвижвали обирджиите. Маринов посочи, че двамата са използвали методи на конспирация, като са взели чужди регистрационни табели и са ги сложили на автомобила непосредствено преди престъплението, с който са извършили кражбата.

Чрез видеонаблюдение е установено, че двамата прекарали няколко дни в Бургас, където били задържани на автомивка при опит да заличат следите от колата.

С тях пътувала и молдовка, която обаче няма никаква съпричастност по случая. Чужденците са влезли в страната като туристи.

Коментари

Задължително поле