„Двама мъже и половинка“ - качествен хумор по български

Авторски спектакъл за нещата от живота в „Сълза и смях”

Засегнати с усмивка са вечните теми за политиката, футбола, тъщите и жените

Не, няма нищо общо със сериала. Или пък има. Ако в „Двама мъже и половина” виждаме класическия американски хумор, то в „Двама мъже и половинка” той е толкова български, че няма как да ви остави безразлични.

На сцената ще видите професор от ВИТИЗ и негов ученик заедно, няколко десетилетия по- късно. Днес всеки от тях има зад гърба си завидна кариера, но в този спектакъл са в пълна хармония. Става дума за проф. Николай Атанасов – Шуши и Георги Низамов – Низама.

Като верни привърженици на руската класика и твърдия алкохол, и като добри познавачи на българската народопсихология, двамата актьори правят запомнящи се роли в авторския спектакъл на проф. Николай Атанасов. Нещо, към което българските режисьори сякаш все по-рядко посягат. Още по-рядко опитите са успешни.

Това е представление, което обещава смях. Шегите са толкова наши и в същото време толкова универсални за българите, където и да се намират по света, че няма как да не видите себе си в поне една от ситуациите. Ако все пак познавате стила на Шуши и Низама, няма да е изненада, ако кажем, че на места ви очаква доста черен хумор, без да е просташки.

„Двама мъже и половинка” е един един обзор на нещата от живота, както българите го правим най-добре – на чашка. Не случайно казват, че като седнем на маса всички разбираме от политика, история и футбол. Тогава проблемите изглеждат понякога по-големи, понякога по-незначителни, но винаги лесни за решаване.

„Българинът обича да има нещо за пиене и да има другарче, с което да си говори. А когато започнат да говорят, минават през темите за семейството, брака, тъщите, свекървите, футбола, политиката. Всичко това го има в този спектакъл, разказано през един ироничен, саркастичен и на места трагикомичен поглед”, каза пред „Труд” проф. Атанасов.

Той е категоричен, че още когато е писал спектакъла е знаел, че ще го изиграе точно с Георги Низамов.

„Това, че професорът е решил да ме покани именно мен, от всичките си многобройни ученици от НАТФИЗ е голяма гордост, но и голяма отговорност. Защото заставаш до човек, който може да се похвали, че за последните 20 години държи рекорд за поставен брой представления на един и същи спектакъл – над 1200 с великата Стоянка Мутафова в „Госпожа Стихийно бедствие”, казва пред „Труд” Низамов.

От художествена гледна точка този спектакъл сам по себе си носи много послания, но няма тази претенция, която сме свикнали да виждаме в съвременния български театър. Двама човека излизат на сцената, на една масичка с три стола и забавляват хората час и половина. Кои са половинките зрителите ще разберат по-късно.

„Винаги съм приемал, че изначалното предназначение на театъра е да кара хората да се радват. С тази постановка ние създаваме радост, това е категорично. И не даваме решение на въпросите, които поставяме. Поставяме ги на маса, по най-добрия и по-най българския начин”, казва още Низамов и продължава: Аз се доверих на големия сценичен, кино и преподавателски опит на професора, защото знам какво може. На професионален език ние се разбираме много отдавна, но освен това сме приятели и съмишленици - харесваме хубавите жени и хубавите питиета, и двамата сме с чувство за хумор. Това, че сме приятели помага, защото ние не се надцакваме – поглеждаме се и знаем каква да е следващата смешка, дори да не сме я репетирали. На това му се казва „да сме от една кръвна група”. Надявам се представлението да има дълъг творчески живот”, пожелава си той.

Проф. Атанасов пък казва, че хората остават щастливи и доволни, че са били точно на това представление.

„Виждам го по реакциите им и нещата, които пишат във фейсбук, канят и своите приятели да го гледат непременно, което е най-голямото признание. За мен най-ценното е, когато успеем да говорим за нещата от ежедневието, понякога с усмивка, понякога през сълза”, казва Шуши.

За тези, които още не са я гледали, вниманието грабва първо плакатът на постановката, дело Ивайло Нинов, един от най-добрите български карикатуристи. С езикът на изобразителното изкуство той отлично загатва, че ни очаква много смях.

 

Преподавател и ученик заедно на сцена

Двамата са дългогодишни приятели в живота

Николай Атанасов – Шуши е завършил ВИТИЗ „Кр. Сарафов” - София – актьор и режисьор. Преподавател e в НАТФИЗ, Варненски свободен университет и Пловдивски университет.

Снимал се e в повече от 15 български игрални филма, има над 60 роли в театъра, режисьор е на 18 театрални постановки и много шоу програми. От 1976 г. член на първата оригинална и популярна група "Квартет Буфосинхронисти", с която има повече от 7000 представяния пред публиката в цяла България и в 67 държави на Европа, Азия и Африка, с програми изпълнявани на 26 езика.С театралните постановки "Г-жа Стихийно бедствие" и "Палавите вдовици", на които е режисьор и участва като актьор, гостува с голям успех в Австрия, Германия, САЩ, Канада, Англия, а в България те продължават да се играят при пълни салони и до днес. Последната му постановка до момента е "ФАНИ", номинирана за наградата „Аскеер”-2012 г.

Жоро Низамов пък е режисьор по образование (където Николай Атанасов му преподава). актьор-комик по професия, певец по душа. Завършил НАТФИЗ, при професор Виктор Марков. Автор и режисьор на най-голямото вариете на Балканите с участието на звездите на „Тропикана” и „Варадеро”-Алфредо, Долорес и много български вариететни артисти. Създател на мега хита „Дарт Вейдър на Йода думаше”. Автор и вокалист на албума „Джим Бийм” с група „PUB CRAWL”. Играл 9 детски роли в театъра, партнирал в едно представление на великия Георги Парцалев. Широката публика го познава като преподавател по актьорска имитация на участниците в предаването „Като две капки вода”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура