Два варианта за компенсиране на работниците, ако затворят фирмата заради COVID-19 (обзор)

Министър Деница Сачева участва в конференция за професионалното образование.

Заетостта се възстановява през 2024 г.

До края на седмицата ще стане ясен новият механизъм, по който държавата ще плаща компенсации на работници, засегнати от затварянето на икономически сектори. Социалният министър Деница Сачева посочи, че този път няма да се ползва схемата 60 на 40, и бизнесът няма да има самоучастие.

Единият вариант, по който работим, е даване на двойно обезщетение за безработица в размер на 24 лева. Но разработваме и друг вариант, който да е 80% от осигурителния доход без участие на работодател, обясни министърът. Предвижданията са ни, че ако се наложи по-сериозно затягане на мерките, това би обхванало поне 50 000 души, които са на трудов договор, допълни Сачева. И поясни, че мерките могат да обхванат само онези, които са били коректни. Всички, които в момента работят в сивия сектор, за съжаление, трудно биха могли да разчитат на подкрепа от държавата, каза тя.

Министърът обясни, че до четири години се очаква спад на населението в трудоспособна възраст с 3,7%, като заетите ще бъдат около 4,3 млн. души. “Прогнозите за пазара на труда за 2020 г. отчитат значително влияние на пандемията от COVID-19. Очаква се спадът в заетостта да бъде преодолян в рамките на две години, като броят на заетите достигне до около 3,2 млн. през 2024 г.”, каза още тя.

По думите ѝ през следващите четири години 60% от бъдещите работни места ще изискват професионално образование. Ще се засилва ролята на професиите в сферата на образованието, здравеопазването, преработващата промишленост, строителството и информационните технологии. Те могат да се нарекат и професиите на бъдещето, допълни министърът.

Коментари

Задължително поле