Два дни блокирани улици в София - вижте кои и къде (ПЕТ КАРТИ)

Заради гости от Европа се забранява паркирането край хотел „Маринела”, резиденция “Бояна”, „София тех парк”, бул. „Витоша” и храм-паметника „Ал. Невски”

В сряда и четвъртък улици в София ще бъдат блокирани заради срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани. За събитията, свързани с българското председателство на съвета на ЕС на 16 и 17 май в столицата пристигат лидерите на страни от цяла Европа. Срещата е на високо ниво и налага ограничения в движението и паркирането. Зам.-кметът на София Евгени Крусев апелира днес хората да не се движат с автомобилите си.

Организацията за движението започна още вчера около хотел „Маринела”. Там беше въведена забрана за паркиране и престой по бул. „Джеймс Баучер”, ул. „Червена Стена” и ул. „Петър Станчев”. Ограничението ще важи до 20.00 ч. на 17 май.

От 8.00 до 20.00 ч. днес се забраняват престоят и паркирането е по Околовръстния път между бул. „България” и Националния исторически музей. Мярката се налага е заради срещите, които ще се проведат в резиденция „Бояна”.

Без престой и паркиране и около „София Тех парк”. Ограничението ще е в сила от 8.00 до 23.00 ч. днес по ул. „Йордан Венедиков”, локалното на бул. „Цариградско шосе”, както и входа на „София Тех парк” откъм зала „Арена Армеец”.

По думите на Крусев, това, което ще засегне максимално много хора, са забраните за престой и паркиране в центъра на града и ограниченията за придвижване по бул. „Витоша”. От 8.00 ч. на 16 май до 20.00 ч. на 17 май местата около хотел „Балкан”, ще бъдат ограничени. Ще бъде забранен престоят и паркирането по улица „Аксаков”, ул. „Ген. Гурко”, около хотел „Хилтън”.

От 08.00 ч. до края мероприятието на 17 май затварят за движение бул. „Витоша” в отсечката между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Пенчо Славейков”. Ще минава само градския транспорт.

Ще има забрани за престоя и паркирането и около храм-паметника „Св. Александър Невски”. На ул. „Оборище”, бул. „Васил Левски”; ул. „Шипка”; ул. „Кракра” и около паметника на Цар Освободител.

Протести на превозвачите пък ще затруднят движението по бул. „Цариградско шосе” в четвъртък до 17 ч. Между 4-ти и 7-ми км. в дясната лента ще бъдат паркирани ТИР-ове така, че да не пречат на градския транспорт. Очакват се сериозни задръствания в района. От 4-ти км до разклона за „Алея Яворов” десните ленти ще бъдат паркирани междуградски автобуси. Центърът за градска мобилност има план за наваксване на закъснения на колите от градския транспорт. От 13.00 до 17.00 ч. ще бъде проведено протестно шествие със сборен пункт пл. "Македония".

Целият ресурс на „Столична дирекция”, дирекция „Жандармерия” и „Главна дирекция” ще бъде ангажиран покрай събитията на 16 и 17 май, каза шефът на „Охранителна полиция” в СДВР комисар Борислав Муеров. Охраната по обезпечаване на трасетата, както и в хотелите, където ще бъдат делегациите, ще е денонощна като периметъра не е толкова голям и няма да затрудни придвижването на граждани. В хотелите няма да бъдат допускани външни лица.

ЕНП и ПЕС

заседават днес

Очаквано, преди срещата на върха в четвъртък, двете най-големи европейски политически семейства в ЕС ще проведат поотделно своите заседания. Лидерите на ЕНП и на ПЕС – Жозеф Дол и Сергей Станишев събират лидерите съответно в резиденция „Бояна“ и в Квадрат 500. Форумът на ЕНП започва следобяд в „Бояна“ и той ще бъде домакинстван от Дол и българският премиер Бойко Борисов. На срещата на ЕНП ще участват още председателят на ЕП Антонио Таяни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, като и много от десните премиери. По същото време в Квадрат 500 Станишев ще посрещне левите лидери.

Борисов и Туск са домакини на форум в НДК

Проекти за 30 млрд. евро представяме на срещата на върха

За първи днес и утре София става център на Европа. Среща на върха събира лидерите на 28-те страни членки на E с лидерите на шестте държави от Западни Балкани и шефовете на най-големите финансови институции. Очаква се форумът да даде дългосрочна перспектива за развитието не само на региона, но и на Европа.

Домакини на събитието са премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. За срещата пристигна и шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер.

На 17 май в НДК основен акцент на срещата на върха ще е европейската перспектива за Западните Балкани. Тя ще бъде начертана в т.нар. декларация „София“, която лидерите ще подпишат. Към нея ще бъде прикрепен анекс с конкретните инфраструктурни проекти, които са на стойност 30 милиарда евро. Реализацията им предстои в следващите 10-15 години. В срещата на върха ще участват и Световна банка, Европейска инвестиционна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие и Регионалния съвет за сътрудничество.

Проектите ще се изграждат чрез хибридно финансиране - от европейски и международни финансови институции, съчетано с държавно съфинансиране и с помощта на частния капитал.

Проектите визират: магистралите София – Скопие; Атина - Солун - Скопие – Белград - Централна Европа; Солун - София - Видин - Централна Европа; скоростни жп линии София - Скопие и София - Белград, транспортен коридор Бургас – Дурас, както и газовата връзка между България и Сърбия, за която ще се подпише меморандум.

В София пристигат транспортните и регионалните министри, отговарящи за европейските коридори, които ще подпишат първите меморандуми за изпълнението на тези проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България