Два кораба са се запалили при ракетна атака край Йемен

Снимка: Pixabay

Два кораба са се запалили, след като са били ударени от ракети край йеменския Аден, съобщиха две британски морски агенции в неделя, 9 юни, предава Reuters.

Британската охранителна фирма Ambrey съобщи в неделя, че кораб за генерални товари, плаващ под флага на Антигуа и Барбуда, е бил ударен от ракета на 83 морски мили югоизточно от Аден и се е запалил. По-късно пожарът е бил овладян.

По-рано Службата за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи, че е получила доклад от капитан на кораб за инцидент на 80 морски мили югоизточно от Аден.

"Корабът се е движел на югозапад покрай Аденския залив със скорост от 8,2 възела, когато предната станция е била ударена от ракета. Възникна пожар, но той беше неутрализиран", пише в съобщението.

"Овладяването на щетите е в ход", се посочва в консултативната бележка на UKMTO.

Отделно от това Ambrey и UKMTO са съобщили, че са получили сигнал за друг инцидент на 70 морски мили югозападно от Аден.

"Капитанът съобщава, че корабът е бил ударен от неизвестен снаряд в кърмовата част, в резултат на което е възникнал пожар. Те допълват, че не се съобщава за жертви и корабът продължава към следващото си пристанище.

Милицията на хутите, която контролира най-населените части на Йемен и е свързана с Иран, от месеци атакува кораби край бреговете на страната, като твърди, че действа в знак на солидарност с палестинците, които се борят срещу Израел в Газа.

Бойците на хутите извършват нападения с дронове и ракети в пролива Баб ал Мандаб и Аденския залив, което принуждава превозвачите от ноември насам да предприемат по-дълги и по-скъпи пътувания около Южна Африка.

В отговор на нападенията Съединените щати и Великобритания нанесоха удари по цели на хутите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток