Две ваксини отпадат от задължителните

Тази за варицела става препоръчителна

Въвежда се реимунизация за коклюш при децата на 12 години

Реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат. Досега на 11-годишните се полагаше проба манту и реимунизация, когато тя е отрицателна. Това е една от промените в имунизационния календар, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Предвидено е намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст - от 3 на 2 дози. При децата на 12 години пък се въвежда реимунизация срещу коклюш. Новият имунизационен календар влезе в сила от началото на 2020 година.

До месец - два родителите ще могат да ваксинират децата си срещу варицела и у нас, съобщи още доц. д-р Ангел Кунчев пред Би Ти Ви. “Една фирма вече е подала документи за вноса. На хората няма да им се налага да пътуват в Австрия и Гърция, за да имунизират малчуганите”, допълни той. Според собствените му наблюдения между 10 и 15% от хората в големите градове се стараят да си я доставят от чужбина.

Инжекцията обаче няма да влезе в задължителния имунизационен календар, а ще е препоръчителна, а това означава, че ще се плаща. Според доц. д-р Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в имунизационния календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 хиляди души и при 0.5% от тях има усложнения.

“Това е немалък брой деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, почти всяка година има и 2-3 смъртни случая”, уточни епидемиологът. По думите му в повече развити страни ваксината срещу варицела е включена в имунизационния календар.

1139 случая на варицела са регистрирани само за първата седмица след Нова година. Повечето са деца, но сред болните има и възрастни хора, показват данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Болните са с 521 повече от последните седем дни на 2019-та.

За туберкулозата Ангел Кунчев коментира, че в 2/3 от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина, защото е много ниска заболеваемостта. В останалата 1/3 от държавите - основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а България е била единствената държава с пет приема след проба манту.

“Това не водеше до по-голям имунитет, а до повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати”, уточни епидемиологът. Реимунизацията срещу коклюш на 12 години се въвежда, защото е установено, че защитата на тази възраст пада, а приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст е намален, защото два приема дават същата защита като три, обясни още д-р Кунчев.

Коментари

Задължително поле