Две нови пешеходни зони в София напролет

Затягат контрола за ползването на буферните паркинги

Oт 1 март ще бъдат обособени две нови пешеходни зони в София. Едната от тях е на бул. „Витоша” от ул. „Алабин” до бул. „Александър Стамболийски”, където ще преминават само трамваи. За коли ще е забранено и по ул. „Георг Вашингтон” в участъка от ул. „Трапезица” до ул. „Пиротска”. Решението на Столичния общински съвет да обособи зоните вече е съдебно потвърдено като законосъобразно. „Очаквам до две седмици да можем да организираме движението в района според приетото решение, така че до 1 март да бъдем абсолютно готови”, обясни столичният зам.-кмет Евгени Крусев. Как ще изглеждат зоните ще стане ясно след архитектурен конкурс.

Трафикът между ул. „Алабин” и бул. „Стамболийски” към пл. „Македония” ще се запаси по ул. „Алабин”, а срещуположният ще бъде по ул. „Позитано”, чиято посока се обръща. Улица „Лавеле” също ще е с обърната посока.

Ще забранят паркирането от едната страна на ул. „Съборна” от пл. „Св. Неделя” до ул. „Леге”. Плановете са ул. „Съборна” да стане пешеходна.

Ще се въведе и обещаното ограничение на скоростта на колите до 30 км. в час в малките централни улици.

Столичният общински съвет отхвърли предложението на общинския съветник Войслав Тодоров ул. "Алабин" да стане пешеходна от бул. "Витоша" дo ул. "Граф Игнатиев".

Центърът за градска мобилност затяга контрола за ползването на буферните паркинги до спирките на метрото. ЦГМ ще следи дали хората, на които се облекчава таксата за паркиране защото пътуват с метрото, наистина го ползват.

 

Укрепват мястото със 100 000 лв

Подземията на мавзолея стават галерия

На мястото на взривената сграда ще има временни арт инсталации

Подземията под съборения мавзолей на Георги Димитров в София, ще бъдат превърнати в галерия за съвременно изкуство, реши Столичният общински съвет. Първо ще бъде укрепена площадката над подземията. Тя ще се подсили заедно с тунелите и ще се изгради вход към тях. Общината е отделила за целта 100 хил. лв. Мястото ще стане филиал на Софийската градска художествена галерия. Как ще изглеждат помещенията ще се реши с архитектурен конкурс. “Идеята се приема много добре от художествената общественост – хората, които ще бъдат двигателите на процеса”, заяви зам.-кметът по култура доц. Тодор Чобанов. Според него по този начин по естествен път в идеалния център на София ще се оформи музеен квартал.

На мястото на мавзолея временно ще бъде издигната художествена инсталация “Бронзовата къща”, реши СОС миналата година. “Тази площадка трябва да бъде място където да се излагат такъв тип временни инсталации за съвременно изкуство, но това ще става през програма, която се курира от Софийска градска художествена галерия”, обясни пред “Труд” председателят на комисията по култура в СОС Малина Едрева.

Коментари

Задължително поле