Две старици дали 15 хил. лева на ало-измамници

Мним полицай влиза в затвора

Мним полицай получи ефективна присъда от 8 месеца затвор при съкратеното съдебно следствие за това, че е участвал като куриер в схема за телефонна измама. Пострадалите са две възрастни жени на 81 и 78 години, които дали накитите си, парите на близки и изтеглили всичките си спестявания общо за над 14 500 лева. Наказанието на Н.В., наложено от Районния съд в Сливен, влезе в сила – съобщиха от съдебната палата.

Н.В. бил със средно образование, неженен, безработен. Имал нужда от пари. В края на м.г. негов познат го уредил да започне работа като куриер. Работодателят му се обадил и заръчал да си купи СИМ-карта от специално посочен магазин в Пазарджик, за да я ползва единствено и само по работа. Така и станало. На 8 декември трябвало да отиде в Сливен. Престъпниците го накарали да си купи навигация, като по-късно щели да му възстановят разходите. В уречения ден той паркирал колата си „Ауди А3” зад МОЛ-овете в центъра на града. През това време измамниците задействала схемата „Помогни на МВР да залови опасни телефонни измамници”. Първата им жертва била 81-годишната старица.  Накарали я да сложи в буркан наличните вкъщи пари и ценности. Тя натъпкала 800-те лева спестявания, сложила златен синджир от 20 грама и още едно позлатено колие. Под натиска на псевдо-криминалистите, се сетила, че внукът й има 650 лева и 11 евро на монети. Добавила и тях и по дадените й указания, сложила буркана в хладилника. След тази гавра, я накарали да хвърли парите и златото през терасата. Там мнимият полицай Н.В. вече чакал и взел вързопа. През това време измамниците продължавали да държат на телефона жертвата си. Заставили я да отиде до банката, да изтегли парите по сметката си, да опише с какво е облечена и да чака с пачките на пейка в района. Тя изпълнила всичко. Под пейка в Попската градина в центъра на Сливен оставила торбата с 2 750 лева. Мнимото ченге Н.В. взело парите. За себе си заделил 170 лева, както му наредил непознатият работодател по телефона.

Още същия ден в капана паднала и 78-годишна пенсионерка от града. Действията се развили по сходен начин. Тя се опитала да прекъсне връзката с измамниците, но била заплашена, че ще й отрежат ушите. Изплашила се. Изтеглила всичките си 9 380,28 лева от банка. И до пейка, също в центъра на Сливен, ги оставила. От там Н.В. ги взел, заделил за себе си „възнаграждение” от 500 лева. Потеглил с автомобила си. Оставил сумите на две различни места по автомагистрала „Тракия”.

Автомобилът му е бил засечен и проследен, използвани са и записи от охранителните видеокамери в центъра на Сливен.  Освен, че получи ефективна присъда зад решетките, „мулето” в измамническата схема ще трябва да възстанови до стотинка заедно с лихвите парите на втората пострадала. Отделно ще трябва да плати 550 лева за съдебна такса и разноски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право