Дете в болница, съсед го би с пръчка

Вижте колко похарчиха партиите в предизборната кампания за евровота

Три реактора на руска АЕЦ бяха изключени аварийно заради късо съединение

Кметът на Търново разпореди проверка по случая със затиснатото от гума дете В зоната за фитнес има табела, че се ползват от лица над 18 години

„Орлите“ срещу 108-годишен исландски клуб

Борисов разгледа снимачната площадка на „Откраднат живот“ (СНИМКИ)

Нов заместник-председател встъпи в длъжност във Варненския окръжен съд

Треньорът на „Лудогорец“: Ще има санкции

Д-р Иван Димитров се призна за виновен за убийството на Жоро Плъха, може да бъде осъден още днес

Почина проф. д-р на и.н. Иван Душанов

Евакуираха 130 пътници, заради сигнал за бомба в самолет на летището в Белград

Кметът на Белица подкара багер

Урсула фон дер Лайен иска всяка страна от ЕС да й предложи по един мъж и една жена за еврокомисар

Честна шуменка намери и върна портфейл с много пари

Бойко Борисов: В момента, в който направим индустриална зона, тя се пълни

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Само при 23 на сто от изследваните храни опаковката и съдържанието напълно съвпадат.

Кока – колата, която се продава у нас, се прави с фруктозо – глюкозен сироп, вместо със захар. Това установи изследване на Съвместния изследователски център на Европейската комисия. В проучването са анализирани почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС, сред които – България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

Освен, че няма захар, напитката има по-високо съдържание на въглехидрати – 11,2 грама на 100 грама продукт. За сравнение в Дания, Испания, Франция и Германия продуктът се прави със захар, а въглехидратите са 10,6 гр. Безалкохолното има и повече калории у нас – 190 kJ/100g, а в тази за Западна Европа – 180 kJ/100g.

Общо при 30 на сто от изследваните продукти са установени двойни стандарти, тоест различно съдържание на храните за различните страни, показва изследването. 9 на сто от тях са имали една и съща опаковка, а при 22% – тя е била сходна.

Във друга напитка – “Фанта”, у нас, в Чехия и Унгария концентратът от портокалов сок е едва 5%, докато в Испания, Франция и Италия стига до 10-12 на сто.

Разминаване има и в плодовото детско пюре на “Хип”. У нас в него има 70% ябълка, 6% круша, а останалото е ябълков концентрат. За пазара в Западна Европа съдържанието е над 77% ябълка и круша, която стига до 23 на сто.

Детският десерт “Пингуи” се оказва, че се прави с палмова мазнина и яйчен прах, и основно за западния пазар – с по-полезния черен шоколад.
Въпреки тези констатации, според анализа, при храните, за които е установено разминаване в състава, не се наблюдавали географски тенденции.

Разминаване: Чипсът у нас се пържи в олио

Картофеният чипс за Източна Европа се в пържи в слънчогледово олио, а за Западна – с палмово, става ясно от доклада, показва още изследването на ЕК. В бирата “Корона” у нас има хмел и стабилизатори, докато в тази, продавана в Гърция, Чехия и Кипър са добавени ориз и антиоксиданти, а в Полша – мая.

Друга тенденция, забелязана от Комисията е използването на изкуствени овкусители в един и същ продукт, продаван в Централна Европа и естествени – в Западна.

В бульоните на “Маги” съдържанието на захар е в пъти по-високо у нас, спрямо Чехия например. У нас то е 11,4 гр. на 100 гр. продукт, докато в Чехия е – 0,5%.

У мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав, коментира резултатите Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.