Двойно повече чужденци студенти у нас

МС актуализира Националната карта на висшето образование

Повече жени завършват университет

Увеличават се чужденците, които учат висше образование в България. През учебната 2021/2022 година техният брой е 16 525, което 8,2% от всички студенти в страната. През 2013 г. делът им е бил двойно по-малък - 4,1%. Това показват данни от Националната карта на висшето образование, която беше актуализирана от Министерския съвет.

Според документа България е първенец в целия ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности. 58,5% от учещите “Медицина” в страната са чужденци.

Отчитат се значителни различия по отношение на реализацията по призвание в отделните професионални направления. Например 95% от завършилите “Медицина” работят по специалността си, докато в направление “Туризъм” само 21% от дипломиралите се заемат позиции, съответстващи на образованието им.

Продължава тенденцията повече жени да учат висше. Техният брой е приблизително 114 хиляди (57%), докато мъжете са около 86 хиляди. В някои професионални направления студентите са почти изцяло жени - особено в “Педагогика” - 96% и “Теория и управление на образованието” - 89%. Мъжете имат над 80% дял в “Металургия”, “Електротехника, електроника и автоматика”, “Енергетика” и “Машинно инженерство”.

Най-много висши училища (28) има в Югозападния район. На другия полюс е Северозападният район, с 2 висши училища - МУ-Плевен и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование