Дворецът в Балчик е с приза "Най-добър туристически обект"

Българският туристически съюз удостоява Държавен културен институт „Двореца” в Балчик с награда в категорията "Най-добър обект" от националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта”.

Призът ще бъде връчен на официална церемония на 14 декември в културен дом „Средец” по време на присъждане на годишните награди на БТС и коледния концерт на „Планинарска песен – Филип Аврамов”.

Дворецът в Балчик или известно още като "Тихото гнездо" е уникална архитектурна композиция, изразила стремежа на неговата създателка Мария към красота и хармония. Вечерта на 18 юли 1938 година след тежко боледуване кралица Мария умира. Последното й желание – нейното сърце да бъде съхранено в Двореца, било изпълнено.По-късно, когато по силата на Крайовския договор Южна Добруджа е върната на България, на 8 септември 1940 година ковчежето със сърцето на кралица Мария е изнесено от параклиса „Успение Богородично” и върнато в Румъния.

Националното движение “Опознай България – 100 НТО” е една от най-престижните инициативи на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна. Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони