Дебитните карти стават билети за рейса

С 1.60 лв. ще можем да сменяме различни превозни средства

След 2020 г. пускат тикет системата за градския транспорт в София

С въвеждането на тикет системата за градския транспорт в София ще можем да използваме дебитните си карти като документи за пътуване. След като платим за услугата, информацията се запомня чрез приложение на мобилния ни телефон или на чипа на картата. Така с картата или телефона си ще може да се чекираме в наземния транспорт и метрото.

Системата ще позволи билетите да станат електронни и за тях да може да се плаща не само в брой, но и през телефон, компютър, кредитна и дебитна карта, съобщи шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. Когато пътникът плати, ще получава QR код на мобилното си устройство, който ще се проверява от контрольорите.

Ще бъде премахнато и неудобството, когато сменяме няколко превозни средства, да купуваме няколко билета. Системата ще позволи това да стане с един билет. Не се знае още, обаче, дали хората ще бъдат таксувани на база на времето, прекарано в транспорта или на разстоянието.

Хартиените билети ще се запазят. Старата и новата системи ще функционират и заедно 6 месеца. След това перфораторите стават експонати в Музея за история на София. Хартиените билети ще се запазят и след въвеждането на иновацията, но ще са от нов вид.

Прогнозната стойност на системата е 88 млн. лв. и ЦГМ ще я изплаща 10 г. Тя ще проработи най-рано през 2020 г. Комисия на Столичната община и ЦГМ разглежда 10-те оферти и ще избере изпълнител до 3 месеца.

1 млн. души на ден ползват градския транспорт в София. За 2018 г. ЦГМ е предвидило 120 млн. лв. приходи от превозни документи. През 2016 г. приходите са били 91 млн. лв, а през 2017 г. са нараснали на 105 млн. лв. заради продажба на повече абонаментни карти.

Коментари

Задължително поле