Декларация гони чуждите туристи

Летният сезон изглежда все по-невъзможен за туристическия сектор.

Застраховки за здраве са по-добро решение

Ще подписват документ, че поемат евентуални разходи за карантина и лечение

Нови декларации може да откажат от почивка у нас и малкото чуждестранни туристи, които все още планират да дойдат на родното море, категорични са представители на целия сектор - хотелиери, ресторантьори, туроператори и екскурзоводи.

Документът, който ще подписват всички почиващи у нас чужденци, е изготвен от Министерство на туризма и съгласуван с колегите им от Министерство на здравеопазването.

В него се казва, че ако при пристигане на турист в хотела се установи, че той има грипоподобни симптоми и се наложи да бъде поставен под задължителна карантина или да бъде лекуван, тогава гостът ще плати медицинските разходи.

При налагане на карантина на целия хотел дори и почиващият да е здрав, той ще трябва да плати престоя си. И в двата случая гостът може да активира и здравна застраховка, ако има такава, но тя не е задължителна, става ясно от текста на декларацията.

Според всички представители на бранша след въвеждане на задължаващия документ дори и малкото чужденци, които не са се отказали от резервациите си за почивка на родното море, няма да пристигнат. А нови записвания просто няма да има, въпреки прогнозите на ресорното ведомство, че сезонът щял да започне на 1 юли.

Декларациите налагат психологически натиск върху гостите и ще са причина те да се откажат от почивка, обясни пред “Труд” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев. Той риторично попита, ако туристът няма пари да си плати лечението дали ще бъде оставен да умре. За да подкрепи бизнеса държавата би трябвало да създаде застрахователен фонд, който да є даде възможност да реагира в подобни ситуации, обясни той. Според бизнеса задължителни застраховки за здраве са другата мярка, която няма да отблъсне туристите, въпреки че вероятно ще оскъпи пътуването.

“Няма как да карат гостите да подпишат тези декларации. Това е все едно да парафираш празен чек. Кой ще поеме този риск, ако не знае колко биха му стрували медицинските разходи или допълнителното настаняване, ако хотелът е под карантина”, заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Затова вместо да се плашат гостите с такива документи, всеки хотел трябва да въведе свои собствени политики и правила, категоричен е той. Местата за настаняване да посочат какви мерки са взели и колко би струвала евентуална допълнителна карантина, за да може гостът да реши дали да поеме риска. Собственикът от своя страна ще прецени дали карантината да струва 300 лв. за 14 дни, за да привлече туристи, или иска да печели от подобно развитие на нещата и рискува да остане празен.

От бизнеса са категорични, че неяснотите относно това дали чуждите туристи ще трябва при влизане да прекарат задължителната 14-дневна карантина, също не помагат на бранша.

Необходимо е прецизно и балансирано да се дефинира отговорността на всички участници в процеса, категорични са от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, заяви председателят є Даниела Стоева - от организаторите през доставчиците, хотелиерите, транспортните фирми, съпътстващите индустрии и потребителите. От АБТТА са категорични, че декларацията не е съгласувана с бизнеса.

 

През лятото

Безплатни шезлонги и чадъри на плажа

Масите в кафетата - през метър и половина

Катерина Ковачева

] Чадърите и шезлонгите на плажа ще бъдат безплатни през това лято.
Чадърите и шезлонгите на плажа ще бъдат безплатни през това лято.

Плажните принадлежности - чадъри, шезлонги и маси, ще бъдат безплатни за сезон 2020 г. Това обяви народният представител от НФСБ Валери Симеонов след среща с коалиционните партньори от кабинета. Концесионери и наематели няма да плащат този сезон такси към държавата за стопанисване. На срещата е постигнато съгласие да се намали задължителното отстояние между масите в кафенета и ресторанти от 2,5 метра на 1,5 метра. Към момента ДДС за ресторантьорите остава 20%.

В програмата на кабинета е записано, че данъци няма да се променят в никаква посока, нито нагоре, нито надолу, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. “Но в програмата на правителството не е записано, че ще има коронавирус”, контрира го вицепремиерът Красимир Каракачанов, показвайки че диалогът по темата вероятно ще продължи.

Приета е и идеята за безплатни ваучери за почивки у нас. Към момента е сигурно, че такива ще има за хората, които са плащали социалните си осигуровки и нямат дългове към бюджета, както и за учениците. От брифинга стана ясно, че за туристи ще бъдат отворени и къщите и апартаментите за гости.

Персоналът в заведенията е длъжен да носи маски и при необходимост ръкавици, постановиха междувременно от Агенцията по храните.

В ресторанти и кафенета ще има организация да не се струпат хора на едно място и задължителни дезинфектанти. Служителите трябва да сведат контактите си с доставчиците до минимум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения