Делото за изнудване и побой срещу Марешки тръгва отначало

Делото за изнудване и побой срещу лидера на „Воля” и зам.-председател на НС Веселин Марешки се връща във Варна и тръгва от нулата. Процесът е насрочен за понеделник от 13 ч. във Варненския окръжен съд, съобщиха за „Труд” от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

От там припомниха, че ВКС отмени определението на съдия Красимир Гайдаров, който през април спря делото и го изпрати в СГС, който гледа делата срещу лица с имунитет. Мотивите на върховните магистрати бяха, че обвиненията срещу Марешки са за деяния, извършени през 2014 г., а тогава не е бил депутат и не е имал имунитет. Същата позиция зае и прокуратурата във Варна, която изказа становище, че делото трябва да продължи във ВОС, защото меродавен за определяне на подсъдността е моментът на извършване на деянието. Веселин Марешки се отказа от имунитета си в края на юни.

Делото се точи от ноември 2015 г. и подсъдими по него са лидерът на „Воля” и Красимира Колева. Двамата са обвинени в изнудване на наемателя на пицария „Ред хот” във Варна Асен Миланов и за това, че са увредили негово имущество. Срещу Марешки има и обвинение за лека телесна повреда на длъжностно лице - общинския съветник Костадин Костадинов, който се намеси в конфликта и отнесе юмрук в лицето от бизнесмена пред полицаи. Съдебни заседания бяха отлагани заради президентските и извънредните парламентарни избори, след които Марешки стана депутат. Сменен беше и съдия Светлозар Георгиев заради повдигнато обвинение по друг казус, но след това беше оправдан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България