Делян Добрев: Увеличението на тока, няма да го плати бизнеса, а накрая ще го платят хората

Не само, че няма законодателни промени в сферата на енергетиката, но и комисията която създадоха управляващите преди един месец, в която трябваше да се родят законодателни промени, не е направила нито едно заседание. Това каза за БНТ Делян Добрев от ГЕРБ.

Според него е голям шансът КЕВР да стане по-малко професионален орган, тъй като е доказал, че е независим орган и е създал спокойствие в последните 7-8 години в сектор енергетика. Добрев подчерта, че това спокойствие го няма през последните 6-7 месеца, защото това не зависи от КЕВР, а от правителството.

"Тази криза на цените в цяла Европа беше посрещната с компенсаторни механизми, такива каквито в България няма. Тоест, регулаторът няма как да реши проблема, а това трябва да се направи от правителството, а то не го прави. Аз харесвам много Иван Иванов, бих го предложил за втори мандат, но според мен, той не иска. Профилът на следващия председател трябва да бъде експерт, доказано честен човек, който няма да се поддаде на натиск от страна на правителството. Защо този регулатор трябва да е независим? Защото ако не е независим, правителството ще му разпорежда да намали цената на тока. Но с мораториума, всяко едно такова действие, което не е подчинено на пазарната логика и на правилата на регулатора, ние го плащаме с лихвите. За да могат да похарчат повече пари, те трябва да ги вземат от заеми. Заемите банките ги дават срещу лихви. И заемът заедно с лихвата трябва да бъде признат от регулатора на 1 април и включен в цените. Тоест отлагането на мораториума от 1 април ние ще го платим с лихвите", допълни Делян Добрев.

"Най-големият проблем, че някои предприятия затварят, е че тези високи цени, рефлектират и върху крайните цени. Това увеличение на тока, няма да го плати бизнеса, а накрая ще го платят хората", каза още Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика