Дензъл Уошингтън - Алфа мъжкарят

SAN SEBASTIAN, SPAIN - SEPTEMBER 19: Actor Denzel Washington attends the "The Equalizer" photocall during the 62st San Sebastian International Film Festival at the Kursaal Palace on September 19, 2014 in San Sebastian, Spain. (Photo by Carlos Alvarez/Getty Images)

Големият Дензъл Уошингтън е на прага на филмовата история. Той е сред фаворитите за наградата на Академията за главна мъжка роля в драмата Fences и ако на 26 февруари триумфира, ще се превърне в първият чернокож актьор с три награди „Оскар“. Той вече има две отличия - за поддържаща роля в „Слава“ и за главна в „Тренировъчен ден“. Повечето предварителни залози го определят като основния играч в състезанието и това е напълно закономерно.

Дензъл Уошингтън има репутацията на един от най-солидните актьори на своето поколение. Той е внушителен мъжкар, който често играе корави, сурови и смели мъже и от двете страни на морала и закона. Играта му се характеризира като мускулеста, мачистка и изключително въздействаща. С изпълненията си във филми като „Ураганът Картър“, „Помни титаните“, „Джон Кю“, „Малкълм Х“, „Американски гангстер“, „Човек отвътре“, „Неудържим“, „Мъж под прицел“, „Почти невинен“, „Кураж под огъня“, „Манджурският кандидат“ и др. той зае своето място сред любимите звезди на Америка, а оттам и в световен план.

Уошингтън е категоричен майстор на силните роли, виртуоз в пълното потапяне в образ, великолепен разказвач и оратор, способен да превърне всяко парче диалог във вълнуваща и приковаваща вниманието история.

Уошингтън се ражда преди 62 години в Маунт Върнън, щата Ню Йорк в семейството на Ленис - собственичка на салон за красота, и преподобния Дензъл Уошингтън - проповедник. Когато е на 14 години, той и по-голямата му сестра Лорис са изпратени от семейството им в гимназия далеч от дома, под предлог че имат нужда от добро образование. Но истинската цел е била да не стават свидетели на разпадащия се брак между родителите им, спомня си в интервюта звездата. През 1977 г. Дензъл успешно се дипломира като журналист във Фордъмския университет с бакалавърска степен по масови комуникации. В годините, прекарани в университета, той открива своята страст към актьорската игра. Въпреки че завършва журналистика, постъпва в Американската театрална консерватория в Сан Франциско. Първите роли в театъра получава при завръщането си в Ню Йорк. Следват участия в много телевизионни продукции. Дебютът му в игралното кино е във филма Carbon copy от 1981 година.

Широка популярност получава обаче с ролята си на доктор Чандлър от сериала на NBC St. Elsewhere в периода 1982-1988 г.

Първата си номинация за „Оскар“ получава за ролята на Стив Бико от филма „Вик за свобода“. Най-големият му професионален триумф идва през 2001 г. с ролята на корумпирано ченге в полицейския трилър на Антоан Фукуа „Тренировъчен ден“. За първата си голяма изява като злодей той е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля.

През 2005 г. Уошингтън се потапя в театралната сцена в Ню Йорк. Там играе в пиесата Fences, която после екранизира като режисьор в пълнометражен филм и изиграва централната роля. Именно за Fences той получи поредната си номинация за „Оскар“ и на 26 февруари - когато е церемонията - има всички шансове да влезе в историята.

 

Ще участва в продължението на „Закрилникът“

Тази година Дензъл Уошингтън отново ще обедини своите усилия със своя добър приятел, режисьора Антоан Фукуа, за да сглобят заедно продължение на екшън трилъра „Закрилникът“. Оригиналният филм не получи най-престижните отзиви от критиката, но се доказа като солиден боксофис хит и беше ясно, че продължението се задава на хоризонта. Дензъл отново ще играе корав бивш агент на специалните служби, който се е превърнал в наемник за пари. Очаква се готовият филм да удари кината догодина.

 

За него

Един от великите американски актьори на нашето време

За всеки уважаващ себе си режисьор е привилегия да има изпълнител като Дензъл Уошингтън във филма си. Завиждам на всеки, на който му предстои да работи с него. Той несъмнено е един от великите американски актьори на нашето време. Погледнете само какви роли - „Слава“, „Малкълм Х“, „Ураганът Картър“, „Тренировъчен ден“... Толкова различни, но всичките силни, нюансирани, психологически задълбочени, автентични актьорски превъплъщения от най-висок калибър. Страхотна филмография, която е добавка към неговата силна личност и ярък хуманизъм. Ще се радвам ако именно той спечели наградата „Оскар“ тази година. Заслужава я.

Стивън Спилбърг, режисьор

 

Вдъхновение за всички колеги в света на киното

Смятам, че няма да сгреша ако кажа, че Дензъл е истинско вдъхновение за всички колеги в света на киното. Той може да играе, може да режисира. Продуцира, мотивира, прави толкова много за киното. А и за театъра. Актьор в най-пълния смисъл на думата. Изключителна личност. Също така се занимава с благотворителност, ангажира се с важни каузи, привлича вниманието на медиите и публиката към сериозни въпроси, които от дълго време стоят пред обществото. Дензъл е фигура с глобален размах и страшно силно влияние в света на културата.

Ема Томпсън, актриса

 

Винаги бих играл отново с Дензъл

Дензъл е голяма работа. Работили сме заедно няколко пъти и винаги научавам нещо ново и важно от него. Той е жесток професионалист, неизменно на ниво. В „Американски ганстер“ беше чисто удоволствие да го наблюдаваш като работи, а после и да видиш резултата в готовия артистичен продукт. Потапя се напълно в персонажа, прави те съпричастен с историята и личната драма на образа. Дензъл просто знае как да поднесе и да изнесе един филм. Винаги бих играл отново с него. Наистина е невероятен.

Ръсел Кроу, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети