Деница Златева: Ако след изборите няма редовно правителство, служебното ще излъчи еврокомисар

Снимка: Архив

Ако след изборите не бъде съставено редовно правителство, служебното ще излъчи еврокомисар и ще преговаря за силен ресор. Това обяви пред БТВ вицепремиерът Деница Златева, която отговаря и за подготовката на страната ни председателството на Съвета на ЕС.

България няма свой еврокомисар от края на октомври 2016 г., след като Кристалина Георгиева напусна ЕК, за да поеме директорски пост в Световната банка.

„Не е приятно за държава членка да няма свой представител в ЕК, но в тази  изострена политическа обстановка служебното правителство прецени, че няма да излъчва еврокомисар”, коментира Златева.

По думите й председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер проявява разбиране. Вицепремиерът каза още, че засега не са обсъждани имена за еврокомисар. Кандидатурата ще зависи и от ресора, уточни тя.

Относно подготовката за европредседателството догодина Деница Златева обяви, че има забавяне в определени области като културната програма и  приемането на комуникационна стратегия.

Тя отчете, че за краткото време като служебен министър е успяла да създаде добра организация между институциите.

Вицепремиерът обеща прозрачни процедури по обявяването и провеждането на обществените поръчки, свързани с подготовката на председателството.

Една от най-големите поръчки е за 2 млн. лв. и е за акредитационната процедура.

„75 млн. евро е бюджетът за председателството. Доколкото зависи от мен, няма да има предрешени конкурси”, каза още Деница Златева.

 

Коментари

Задължително поле