Деница Златева: Първи приоритет за европредседателството на БСП е връщане към социална Европа

„Приоритетите за европредседателството на БСП, в голяма степен са тези, които са и темите от  европейския дневен ред. Нашият първи приоритет е връщането към корените на социална Европа.” Това каза по БТВ зам.-председателят на БСП Деница Златева.

Тя припомни, че миналата седмица беше постигнато споразумение за Европейския социален стълб, за преодоляване на неравенствата, гарантиране на заетост и чрез икономически растеж. „Вторият ни приоритет, който се припокрива и с националната програма, е продължаването на кохезията, или политиката на сближаване, защото знаем, че след излизането на Великобритания от ЕС има риск  пред тази политика”, добави Деница Златева. Тя поясни, че десницата вижда продължението на кохезионната политика с финансови инструменти, докато левицата иска продължаване на безвъзмездното финансиране.

„Западните Балкани е също изключително важна тема и ние, и като партия, и като политическо семейство винаги сме отдавали много важна роля на интеграцията на региона”, поясни зам.-председателят на БСП. Деница Златева информира, че на Балканската конференция, провела се миналата седмица в Сараево, където са били представители на левицата, която управлява в Албания, Черно гора и Македония, са показали, че залагат изключително много на българското европредседателство. „Не просто да бъде направена среща между лидерите на Западните балкани, но и да има конкретни измерими резултати”, каза зам.-председателят на БСП.

По повод оставката на бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев, Деница Златева обясни, че тя е резултат на негова грешка, след като отстрани Корнелия Нинова, без основание, от пленарна зала. По повод спекулациите, че „БСП за България” са взели решение да не влизат в зала по време на речта на председателя на европарламента Антонио Таяни и ръководители на всички групи от европейския парламент, Златева каза, че подобно решение от групата не е взимано.  Златева предположи, че вероятно управляващите са осъзнали, че отсъствието на опозицията ще е лош знак пред европейските представители. „Надявам се, че това ще е урок за всички”, добави тя. „Висотата на поста, който в момента заема Цвета Караянчева изисква консенсусно поведение. Винаги се дава толеранс от време на всеки, който е заел важна позиция. Първото изпитание за нея обаче ще е второ четене на Закона за републиканския бюджет”, заключи зам.-председателят на БСП.

Коментари

Задължително поле