Деница Сачева: Най-големият вирус е вирусът на демагогията и популизма

Деница Сачева

Най-големият вирус в момента не е COVID-19, а вирусът на демагогията и на популизма, с който трябва да се борим. Там няма да ни помогнат маските, ръкавиците и карантината, а ще ни помогнат книгите и знанието. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

Сачева посети дома за стари хора „Дълголетие“ в столичния квартал „Дървеница“, където провери как се изпълняват мерките и подари на обитателите му книги в навечерието на 24 май. 

„Не за първи път Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт. Гледам на тези протести с тъга, защото част от протестиращите са сезонни работници с временна заетост да протестират, което в голяма степен обезсмисля демокрацията“, заяви министър Сачева, коментирайки състоялия се по-рано днес протест, организиран от Манолова.

„Мярката 60/40 е мярка за запазване на заетост. Към този момент са кандидатствали над 13 500 работодатели за 236 000 работници и служители. За 115 000 от тях вече са изплатени техните заплати за месеците, за които работодателите са кандидатствали. Абсолютна спекулация е, че това са фирми, които са близки до властта или пък са фирми, които са избрани. Там виждате, че има малки фирми от порядъка на 2-3-ма служители, има и много големи фирми с 2200-2300 служители. Разнообразни са секторите - от малка пералня в Бургас през театъра в Казанлък до автомобилни заводи и други промишлени предприятия. Отново имаме тежка спекулация с фактите“, заяви министърът и посочи, че те са предложили мерки, които са се реализирали в рамките на два месеца, а не като Манолова, която предлага излизане от кризата с 19 мерки за 19 месеца.

Сачева подчерта, че по-голямата част от помощта, която е осигурена е безвъзмездна, като мярката 60/40. „Към вчерашна дата 24 000 са микро и малки предприятия, които са кандидатствали на стойност 197 млн. лв.

В момента тече обществено обсъждане на мярка за средните фирми на стойност на 156 млн. лв. Те ще могат да кандидатстват за суми мегду 30 000 и 100 000 лв. Това са две безвъзмездни мерки, които са на обща стойност около 350 млн. лв.

Мярката 60/40 е 1 млрд. и също е безмъзмездна помощ. Мисля, че доста се спекулира с тази тема. Кредитите към гражданите са в размер на 200 млн. Това е гаранцията, която се дава от Българската банка за развитие. Почти 1,4 млрд. е безвъзмездната помощ“, коментира министърът отправените от Манолова обвинения, че помощта за гражданите е само под формата на кредити.

На въпрос на дали е вярно, че кредитите за граждани имат такива изисквания, че някои от тях не могат да ги изпълнят, Сачева каза, че е възможно да има такава пречка пред някои българлски граждани.

„Очаквам да получа статистиката от банките. Мисля че към момента има много български граждани, които са се възползвали от кредитите“, заяви министърът. Попитана как гледа на заявката за връщане на Мая Манолова на политическата сцена, министърът отговори, че всеки има право да направи това.

„Преди дни парламентът избра омбудсман. Ако Манолова не беше дезертирала от този пост, тя можеше да бъде омбудсман на България и до този момент. Тя предпочете да не работи за хората, а предпочете да потърси възможност да управлява парите на Столичната община и се яви като кандидат за кмет на София. Сами може да направите извода кога Манолова говори истината и кога иска да работи за хората и кога иска да осребрява рейтинга си“, добави още министърът.

Сачева каза какви са плановете на правителството по отношение на безработицата. „Възнамеряваме да инвестираме между 120 и 160 млн. лв. в програми, които са свързани с наемане на безработни лица, със субсидирана заетост, за да могат около 100 000 души, които изгубиха работата си, да възстановят заетостта си. В последните 10 дни безработицата се върна към нивата, с които стартира кризата - средно около 1300 души на ден се регистрират като безработни“, посочи тя.

Тя посочи още, че до момента са направени 11 000 теста за коронавируса в домовете за стари хора и резидентните социални услуги. „98 са заразени. 52 са потребителите на социални услуги, които са заразени. 13 смъртни случаи имаме, те са основно във Видин - в дома в село Гара Орешец и в Кула.

Останалите са заразени социални работници и персонал в социалните услуги. От днес имаме случай на заразен социален работник от „Социален патронаж“ в Ловеч“, обяви тя и уточни, че той е изолиран и заболяването при него протича леко, но ще остане под карантина 28 дни.

Министърът уточни, че са намерени контактните лица и се изследват. 

Коментари

Задължително поле