Деница Сачева: Технологии за обучение на деца с увреждания във всички български училища ще има до две години

Деница Сачева. Снимка: БНР

Очаква се до две години във всички български училища и детски градини да има технологии за обучение на деца с увреждания. Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Анжела Пенчева е на 52 години и е в 11 клас. Тя има детска церебрална парализа. Може да общува с околните благодарение на лаптоп, който следи движението на очите ѝ и изписва на екрана съставените от нея думи и изречения, а след това ги изговаря. Майката на Анжела, Елена, разказа, че ползват технологията от три години и резултатите са налице:

"Това нещо просто осмисля живота на хората като Анжела, придоби много голямо самочувствие за себе си. То ѝ помага много и в контактите с учителите".

На въпрос кой е любимият ѝ предмет в училище, с помощта на лаптопа Анжела отговори: "Литературата ми е любим предмет".

Целта на просветното министерство е всички училища и детски градини да разполагат с подобни технологии до две години. Ще се търси европейско финансиране, обясни Деница Сачева.

"Поне тези деца, които са в общообразователната система, те към момента са около 22 хиляди, 18 хиляди са учениците, около четири хиляди са в детските градини, поне те да имат достъп до тези технологии", каза тя.

Сачева допълни, че Министерството на образованието ще бъде първата институция у нас, която ще предложи канал за новини за хора с увреден слух на сайта си. Очаква се това да стане още тази седмица.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование