Денков пак напъва за сливане на университети

Николай Денков обясни, че в Норвегия и Финландия сливали университети и постигали добри резултати.

ВУЗ-овете са категорично против идеята на премиера

Идеята бе лансирана през 2022 г.

Николай Денков отново напъва за сливането на университети и висши училища. Той твърди, че подобна мярка щяла да доведе до подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса.

На конференцията Innovation Nexus, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия, Денков посочи, че чрез сливане действат държави като Норвегия и Финландия, които имат сходни демографски показатели и по-успешна система на университетско образование.

Окрупняването на по-малките университети и висши училища в България на географски принцип бе представено като насока на реформа в сферата на висшето образование в началото на 2022 година.

Инициативата се посрещна със съпротива от страна на повечето университети и висши училища. Последваха предупреждения за протести с аргумента, че реформата е недомислена и ще се проведе без отчитане на достиженията и силните страни на окрупняваните университети и висши училища. Заради липса на подкрепа от партниращите партии в тогавашната коалиция в крайна сметка към окрупняване не се пристъпи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование