Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси в НС одобриха на второ четене промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

Актуализацията на бюджета предвижда увеличаване на лимита за поемане на нов държавен дълг с 2 милиарда лева на 10 милиарда лева, изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, където трябва да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели запазване на работните места в страната и други изменения. Други 200 милиона лева ще бъдат предоставени под формата на заеми на хора, които временно

са без доходи заради кризата с COVID-19.

Предложенията на Корнелия Нинова и група народни представители по актуализацията на бюджета бяха отхвърлени. А БСП от своя страна се обявиха против всички предложения на останалите вносители.

Промяната днес бе, че предложението на Менда Стоянова и група народни представители Българската народна банка да предоставя кредити за държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от Международния валутен фонд, бе отхвърлено. Самият министър на финансите обяви по време на заседанието, че заложеният нов чл. 68А е бил предложен, за да се разгледат всички опции за финансиране в средносрочен период, но тази тема не би трябвало да се обсъжда в момента. Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха две предложения към актуализацията на бюджета, едното от които включваше и финансиране от фонда.

„Да, пазарите са неспокойни, именно заради това поисках лимит от 10 млрд. евро, за да може да наблюдаваме пазарите от близо, позицията на министерството е, че този член не следва да се разглежда в закона и трябва да се оттегли. Рано е за подобен дебат“, обяви Горанов.

“С тези изменения даваме гъвкавост на министъра на финансите Владислав Горанов“, коментира шефът на комисията Менда Стоянова по време на заседанието за актуализацията на бюджета.

При изказването на депутата от ДПС Йордан Цонев стана ясно, че той ще предложи днес при гласуването на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение на заседанието на правната комисия, да има схема 60:40 и за осигуровките на служителите.

„Оказахме се прави – схемата 60:40 е неработещ модел“, заяви депутатът от БСП Румен Гечев, именно заради това те предложиха пакет от мерки в тази насока, за сметка на двата милиарда лева за модернизация на армията.

Актуализацията на бюджета е заложена като втора точка по време на извънредното пленарно заседание в понеделник.

Коментари

Задължително поле