Депутатите приеха единодушно промени в Закона срещу изпирането на пари

Снимка: Архив

Единодушно депутатите приеха промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари на първо четене, внесен от председателя на Вътрешна комисия и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители.

С тях отпада задължението на адвокатите да докладват пред ДАНС за съмнителни операции или сделки на свои клиенти. Този ангажимент на адвокатите бе въведен с влезли в сила в началото на годината промени, но предизвика недоволството на гилдията и дори се стигна до протести. Причината – според адвокатите, те се превръщат в доносници и нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията.

Една от основните цели на законопроекта е намаляване на административната тежест. С промените ще отпадне режима за утвърждаване на вътрешните правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС, се посочва в мотивите.

Задължителното утвърждаване на вътрешните правила се заменя с възможността отделните органи на агенцията да извършват проверки по документи за запазване на изискванията. Друга основна цел е предприемането на ефективни, отчитащи, спецификата на национална правна система, транспониращи мерки по отношение на лицата, упражняващи адвокатска дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България