Свищовски финансисти подкрепиха пионерен регионален форум за млади предприемачи

Общинските съветници от ГЕРБ дариха книги на библиотеката към НЧ „Братство“ в Павликени

Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Труп на убит от скутер делфин намериха в Балчик

Засаждат Студентска гора в Аспаруховия парк Превръщат го във втората Морска градина на Варна

319 кандидати за евродепутати от България (пълен списък на листите и независимите)

БДЖ пуска 19 000 допълнителни места във влаковете за празниците

Над 200 полицаи и пожарникари ще следят за безопасността на гражданите по време на празниците

Румен Петков връчи писмо на Борисов с настояване за генерални промени в отношенията ни със Северна Македония

„Хювефарма“ оборудва кухня за ученици със специални нужди

Над 80 тона агнешко е влязло без мито в България

Майстор по кунгфу може да полива цветя с водна струя от очите си (ВИДЕО)

Автобус се заби в кола на Околовръстното шосе в София

Средната възраст в Шуменско скочи с 6 години

Полицията следи по списък над 100 апаши в Монтана

Депутатите приеха окончателно новия Закон за търговската тайна

Снимки: Пламен Стоименов

Парламентът прие на второ четене изцяло нов Закон за търговската тайна.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и урежда условията и реда за защита от неправомерно придобиване, използване и разкриване на търговска тайна, осъществявана по съдебен път в производство по граждански дела. В закона се дефинира понятието търговска тайна. По смисъла на текстовете това е всяка търговска информация, ноу-хау и технологична информация, представлява тайна по такъв начин, че като цяло или в точната си конфигурация и съвкупност от елементи не е общоизвестна или леснодостъпна за лица от средите, които обичайно боравят с такъв вид информация.

За да отговаря на условията за търговска тайна тя трябва да има търговска стойност, поради тайния си характер и по отношение на нея да са предприети мерки за запазването ѝ от лицето, което има контрол върху информацията.

Законът дефинира и понятието притежател на търговска тайна. Това е всяко физическо или юридическо лице, което правомерно контролира търговска тайна. Законът дава определение и на нарушител: всяко физическо или юридическо лице, което неправомерно е придобило, използвало или разкрило търговска тайна. Законопроектът регламентира и придобиването, използването и разкриването на търговска тайна и обяснява случаите, когато това е правомерно.

Такова е, когато придобиването на търговска тайна е чрез независимо откритие или създаване, чрез наблюдение, изучаване, разглобяване или изпитване на продукт или по силата на договор ли по друг начин. Текстовете регламентират и неправомерно придобиване на търговска тайна.

Такова по смисъла на закона е разкриването й чрез нерегламентиран достъп, присвояване, копиране на документи, вещи, материали, вещества или електронни документи, върху които се упражнява правомерен контрол от притежателя на търговската тайна и съдържат търговска тайна или информация, от която тайната може да бъде извлечена. Съгласно текстовете притежателят на търговска тайна има право да предяви иск пред съда срещу всеки нарушител на търговската тайна за установяване на неправомерното ѝ придобиване, разкриване или използване.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.