Депутатите прояждат чаши за кафе

Вафлените чаши за кафе са екологични.

Вафлените биопродукти се разграждат напълно след 20 часа

Модерните изделия имат български патент

В биоразградими ядливи вафлени чаши ще пият вече кафето си депутатите. Това става ясно от обявен вече търг с възложител народното събрание, съобщението за който е публикувано в портала за обществени поръчки. Ядливите чаши се водят иновативни и са сочени като екологична алтернатива на пластмасовите.

Освен това са влаго и термоустойчиви, а напитката се запазва в тях 40 минути. В бюфета на народното събрание до сега кафето се предлагаше в пластики или в порцелан.

Обществената поръчка е с обявена стойност 160 000 лева без ДДС, но включва още доставка на кафе, чай, капучино, сметана, минерална вода, сокове, газирани напитки и бонбони за нуждите на служебните офиси на парламента.

От общата сума за модерните вафлени чашки ще бъдат заделени до 10 000 лева без ДДС. Проверка на “Труд” установи, че вафлените чашки са с български патент и се произвеждат от пловдивска фима.

Според описанието на продукта, заместителите на пластмасовите изделия се разграждат напълно след 20 часа и не замърсяват околната среда. Ако не бъде изядена, чашката за кафе от вафлено тесто може да бъде заровена в почвата или в саксия и ще бъде разградена на 100 процента за 3-4 дни.

Крайният срок за подаването на документи за участие в търга е 25 септември.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България