Депутатите се отрекоха от неплатения отпуск за служебния премиер (обзор)

Промените в Закона за БНБ между първо и второ четене претърпяха съществени промени и както “Труд news” първи съобщи, депутатите решиха вместо да излиза в неплатен отпуск, служебният премиер да “прекъсва пълномощия”.

“Труд news” първи съобщи поправката, която гарантира “прекъсване на пълномощията”

Димитър Главчев ще определи свой заместник, докато е начело на служебното правителство

Изключение за Сметната палата

Служебният министър-председател няма да излиза в неплатен отпуск от поста си в БНБ, Сметната палата или като омбудсман, а ще прекъсва пълномощията си като управител до освобождаването му като служебен премиер, според промените в Закона за БНБ, които парламентът прие окончателно във вторник.

Както “Труд news” първи съобщи, корекциите между първо и второ четене бяха наложителни, за да се избегне отнасяне на неплатения отпуск към Кодекса на труда и въпроси относно конституционосъобразността на текстовете. Така Управителят и подуправителите на БНБ, председателят и зам.-председателите на Сметната палата, омбудсмана и зам.-омбудсмана получиха по-ясен регламент при излизане от съответната институция, за да поемат ръководството на Министерския съвет.

По сходен начин е уреден въпросът, когато депутат бъде избран за министър - ако бъде освободен, то той се връща в Народното събрание. Със заключителните разпоредби на измененията в Закона за БНБ се променят и текстове от Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, с които се дава правото за прекъсване на пълномощията на избраните за служебен министър-председател.

Ако президентът определи за служебен премиер управителят на БНБ, то той трябва да определи свой заместник между подуправителите, който изпълнява неговите правомощия след възлагане. Ако подуправител бъде назначен за служебен премиер, то Управителният съвет на БНБ ще определя негов заместник, който изпълнява правомощията му при негово отсъствие. В промените е записано изрично, че гуверньорът и заместниците му не могат да извършват друга дейност, освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността ѝ, освен ако са назначени за служебен министър-председател.

Когато за служебен премиер е определен председателят на Сметната палата, както в момента е Димитър Главчев, то той определя своя заместник. Гласувано бе, че шефът на Сметната палата може да е бил в изпълнителната власт, но само като служебен премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика