На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Депутати искат отлагане на закона за горивата

Все едно да се отложи действието на Закона за данък добавена стойност, Закона за акцизите или пък на Наказателния кодекс за 6 месеца и никой да не плаща ДДС и акцизи или пък да не носи наказателна отговорност за този период. Така юристи коментират пълния хаос със Закона за горивата, породен от предложения на народни представители.

Законът за горивата влезе в сила на 28 януари тази година, както е записаното в преходните и заключителните му разпоредби – 6 месеца след приемането му, което стана на 28 юли 2018 г. Печелившите от този закон са всички българи, защото той внася ред в търговията с горива и удря през пръстите сивия сектор, който е около 30% според официални данни на Министерството на финансите.

Но депутатите може да направят пълен хаос. На 28 януари, при влязъл в сила закон, народни представители внесоха предложение за отлагане действието на Закона за горивата, което означава законопроектът за отлагането да има ретроактивн действие. Тъй като Законът за горивата влезе в сила на точната дата. В предложението пише още, че всички регистрации на фирми, които са започнали по закона и всички разходи, които са направени, трябва да бъдат възстановени на търговците с горива, съобщава „Миг.нюз“. Това означава банките да върнат примерно парите на фирмите за обезпечения и гаранции, което е нечуван абсурд и красноречив пример за юридическа некомпетентност на депутатите.

Безспорният връх обаче е предложението всички административно-наказателни производства, започнали по влезлия в сила закон да се прекратят. Което на практика е оправдаване на контрабандата. Тази чест от депутатската „оферта“ обаче е единственото, което може да се приеме и да се случи реално, смятат юристите. От 29 януари всички неправомерни и наказуеми по закон деяния на търговците с горива да се ползват от амнистия до второ нареждане, ако се приеме такъв текст. А именно това изглежда е единствената цел на скандалната промяна.

От друга страна регистрации на търговци на горива на практика не могат да започнат, защото не могат да станат без обезпечение. А то може да се направи само, ако има подзаконова наредба, каквато няма. Абсурдно е и със Закона за горивата да се командват банките да върнат разходите, направени от търговците на горива – примерно за кредитна линия или обезпечение. След малко обаче промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като Закона за горивата, влизат за второ четене в ресорната парламент комисия. Депутатите от Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата ще обсъждат възможността влизането в сила на гласуваните през миналата година текстове да бъде отложено с шест месеца.

Законопроектът се превърна в спорен и доведе до стачна готовност собствениците на малки и средни бензиностанции, според които той ще доведе до фалити. След среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Българската петролна и газова асоциация бяха договорени спорните моменти. Един от тях е подземните машини да не се изваждат на повърхността за презареждане и отново да се вкарват под земята. По този текст и самият икономически министър се обяви против. От Българската петролна и газова асоциация обявиха, че са постигнали основни договорки с колегите им от Минно-геоложката камара по отношение на зареждането и презареждането на техниката. От своя страна икономическият министър отбеляза, че се надява промените да залегнат в законовите поправките в НС и по този начин да бъдат изчистени всички спорове между браншовете. С какво решение ще излезе комисията е трудно да се гадае. Но юристите не изключват да се роди поредното недомислие, което да създаде работа на Конституционния съд. Защото да се отложи действието на влязъл в сила закона ще бъде световен прецедент.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. А ВИЕ ЖУРНАЛЯТА ОТ ТРУД НАЛИ СТЕ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ИЛИ ПРОСТО СТЕ СВИРКАДЖИИ НА ТЕЗИ ОЛИГАРСИ, ДЕТО ВИ ПЛАЩАТ ПОРЪЧКОВИТЕ СТАТИИ……….И КАТО СТЕ ТОЛКОВА ОТВОРЕНИ И СВОБОДНИ ЖУРНАЛЯ–ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ ДОСЕГА ПРОУЧВАНЕ ВЪВ КОЛКО ДЪРЖАВИ ДЕЙСТВА ТАКЪВ ЗАКОН ЗА ГОРИВАТА, КОЛКО СА ГОЛЕМИ ПАЗАРИТЕ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВИ И КЪДЕ ДЪРЖАВАТА ИСКА ДА ЛИКВИДИРА ДРЕБНИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС ВЪВ ПОЛЗА НА ОЛИГАРСИТЕ И ВЕРИГИТЕ????????????А ЖУРНАЛИСТИ СВОБОДНИ ОТ ВЕСТНИК ТРУД???? ХАЙДЕ РЕШЕТЕ ЗАДАЧКАТА…РАБОТАТА Е ЗА ЕДИН РАБОТЕН ДЕН……………

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.