Депутати спретнаха скандал – искат 1,2 милиона страници

Викове, множество прекъсвания и караници – така премина заседанието на временната парламентарна комисия по ревизията на управлението през последните 10 години. Депутатите изслушаха регионалния министър в оставка Петя Аврамова по повод дейността на дружествата „Автомагистрали“, продължават с „Български ВиК холдинг“, след което ще преминат към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Най-много дебати имаше по дейността на държавната „Автомагистрали“, която за периода 2018-2019 г. е получила поръчки за 4,7 млрд. лв. Първият скандал бе за това, че  изпълнителният директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев не е изпратил поисканата информация от комисията за договорите на държавната компания. 

"Доста обемна се оказа информацията 1,2 милиона страници. Готови сме на 90% с нея, но така и не получихме указания от комисията, на кого и как и по какъв начин да предоставим тази информация", каза той пред комисията по ревизията. Това пък доведе до остри реплики от Тома Биков от ГЕРБ. "Комисията очевидно задава глупави въпроси. Безумно е, че искате толкова много информация. Toва, че комисията е работила глупаво, не значи, че хората трябва да работят денонощно и за две седмици да дадат информация в милиони страници", каза той.

Депутатите близо час се караха и дали „са давани пари на наши фирми", тъй като държавното предприятие използвало над 400 подизпълнители. "Няма как да кажем, че всичките 400 фирми, с които работи "Автомагистрали", са наши", коментира бившият регионален министър Петя Аврамова.

Георги Свиленски от БСП се заяде именно за тези договори и факта, че фирмата имала малко техника, а изпълнявала поръчки за милиарди. „Наемът на техника е процес, всички фирми и в световен мащаб не притежават толкова много техника и използват подизпълнители, отговори Петя Аврамова.

Депутатите влязоха и в конфронтация дали има реално нарушение на закона с използваните фирми – подизпълнители за проектите или то било само „морално“, но именно тази дума успя да вдигне напрежението в залата до максимум.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика