Депутатът от БСП Валентин Ламбев: Жителите на Килифарево искат да са самостоятелна община!

Жителите на град Килифарево споделили пред депутатът от БСП Валентин Ламбев мъката си от недостига на средства за тяхното населено място. „Готови сме да станем отделна община, само да имаме средства за ремонт на пътищата, на църквата, на моста“, заявили присъстващите на срещата с депутата.

Народният представител от „БСП за България“ посетил третия по големина град в Община Велико Търново като част от поредицата приемни с жители на областта. Много граждани и кметът на града присъствали на срещата.

„Градът ни се доближава по жители до други общини в областта, въпреки това за всичко зависим от Велико Търново. Има доста общини в България, които са с по-малко население от нас. Ако станем община, че имаме право да кандидатстваме по европейски проекти, а директните субсидии от държават ще са повече“, казали пред Ламбев присъстващите.

Според местните хора административно сега много малки села и махали в Балкана зависят от обслужване в Килифарево. Когато се наложи да се обърнат към общината, бюрократщината е голяма.

„Хората коментираха, че общините и кметствата в България са все по-натоварени със задължения, които не са обезпечени финансово от държавата. Затова негодуващите са готови да създадат инициативен комитет и да започнат подписка за референдум за отделяне от Велико Търново”, каза Ламбев.

Депутатът от БСП разказа, че най-спешния проблем, който искат да решат е окаяното състояние на моста към килифаревския манастир. Той бе отнесен от придошлите води на река Белица при наводненията преди 3 г. Компрометираното му състояние спира туристите да посещават светия обект. Самият манастир също бавно се руши. Около 850 000 лева ще струва ремонтът на моста, а проектът отдавна е внесен в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Гражданите споделили още, че искат да се завърши ремонта на градския храм и отвътре. Преди години била направена фасадата за 250 000 лева, но остава вътрешния ремонт аз още 180 000 лева.

„Мечтата на присъстващите и инициатива на кмета на Килифарево Димитър Събев е да превърне градинката зад читалището в градски парк. Някога на този терен е било старото училище, което изгоряло, а ако се смени предназначението на терена, днес той може да посреща градските тържества или да служи за отмора на жителите”, подчерта народният избраник.

vl-kilifarevo-6Валентин Ламбев отговарял и на въпроси от националната политика. Той представил законодателната дейност на „БСП за България“. „БСП предизвика дебат в пленарна зала за политиките за хората с увреждания. Това е нашият начин като опозиция да разберем каква ще е политиката, която ще водят управляващите в социалната сфера и по конкретно спрямо хората с увреждания“, обяснява Ламбев.

Той припомни, че от БСП внесоха законопроект за жестомимичния език, чрез който да подобрят комуникацията на над 250 000 хора с увреждания. Този законопроект не беше допуснат до обсъждане от управляващите.

„БСП подкрепи увеличението на минималната пенсия, защото колкото и да е малко, все пак помага на хората с минимални доходи“, обясни Ламбев. Той изрази несъгласието на партията с отхвърлянето на лявото предложение за преизчисляване на всички пенсии. „Има начин за увеличение на всички пенсии. Парите ги има от събраните в повече осигурителни вноски и излишъка от борбата с контрабандата“, заяви Валентин Ламбев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България