Депутатът от „Обединени патриоти” доц. Милен Михов: Одитори не получили документи за платени 319 000 лева за видеонаблюдение на ВТУ

Декани въстанаха срещу настоящото ръководство на великотърновския ВУЗ

Декани и членове на Академическия съвет на ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” въстанаха срещу ръководството на висшето учебно заведение.

„Настоящото ръководство не се придържа към академичния дух и законите. ВТУ се нуждае от промяна, обединяваме своите усилия, за да може тя да се случи”, заявиха публично във вторник депутатъ от „Обединени патриоти” доц. Милен Михов, проф. Мирослав Гълъбов – декан на Факултета по Математика и информатика, проф. Венка Кутева, декан на Педагогическия факултет, проф. Борис Желев, декан на Факултета по Изящни изкуства, и историкът проф. Петко Петков, който два мандата бе зам.ректор по учебната част.

Негодуващите обявиха, че проф. Кутева е човекът, който има силите да обедини академичната общност, за да може ВТУ да върне авторитета си.

„Сериозно сме притеснени от финансовото състояние на университета. На заседанието на Академическия съвет в понеделник ректорското ръководство обяви, че иска да бъде взет голям заем от банка. Направени бяха внушения, че аз и организацията, която представлявам, ще блокираме сметките на ВТУ за Великденските празници, затова ще е необходим този заем. Това означава, че въпреки държавната помощ и увеличения бюджет, университетът пак е в състоянието от 2016г.”, заяви доц. Милен Михов, който преди да влезе в парламента бе помощник ректор, а сега е в отпуск.

Той и колегите му са категорични, че сегашното ръководство няма капацитета да управлява финансите на ВТУ.

„От направените проверки и одити от Министерството на образованието за периода 2016-2018г. става ясно, че липсва документална обосновка на изразходваните средства в размер на 319 000 лв. по проекта за видеонаблюдение и контрол, станал известен като “Биг Брадър”. По първоначална информация проектът трябваше да е в размер 3,8 млн. лв. и да се реализира от частен инвеститор и съучастие на университета в размер на 600 000 лв.”, обясни доц.Михов.

В одита, който депутатът изискал от МОН, се казва още, че не може да се установи обемът и количеството на възложените инсталационни и монтажни работи, както и изпълненията на действията по съответния договор поради липса на проектно предложение, съдържащо параметрите на проекта.

„Към университета са изпратени питания от одитния екип, за да бъдат разяснени сключените договори във връзка с този проект, но от ВТУ са отказали такава информация.След приключването на проверките във връзка с установените нарушения на Закона за обществените поръчки, просветното министерство е уведомило с писма Държавната финансова инспекция и Районната прокуратура във Велико Търново, за да предприемат те действия по компетентност”, информира доц.Михов.

Той е категоричен, че днешното ректорско ръководство е обявило още куп грандиозни проекти, които обаче не са се случили. Сред тях е Центърът за обучение на лекари във Виена. Оповестено бе, че ще бъде открит филиал на ВТУ в Македония, в град Св. Николе, който е по-малък от Полски Тръмбеш. В македонските медии има информация, че ръководството му е разследвано за издаването на фалшиви дипломи. Беше обявен и мащабен проект на стойност 18 млн. лв. за изграждането на закрит паркинг и учебен корпус зад Факултета по изобразителни изкуства”, изброи доц. Михов.

Според декана на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов пък сега във ВТУ цари страх и безпаричие.

“Настоящото ръководство не може да управлява парите, които получава от държавата, не умее и да комуникира с фирмите, на които дължи пари. Това води до запори на сметките на университета, последният бе за 80 000 лв”, обяви математикът.

Бившият зам.-ректор Петко Петков заяви, че не може да приеме факта, че сегашното ръководство постоянно сипе обвинения срещу предишното, на което е

било приближено.

Репортер на „Труд” потърси за коментар по скандалните данни ректорът на великотърновската Алма матер проф.Христо Бонджолов.

„Аз и екипът ми се опитваме да въведем ред в университета и това не се хареса на някои хора. Договорът по проекта за видеонаблюдение е сключен със съгласието на Академическия съвет. Внесени са половината от средствата авансово. Проектът се забави заради проблеми във фирмата-изпълнител, но получихме уведомително писмо, че започват работа по изпълнение на заданието и това писмо съм го представил на одиторите. Когато поех ръководството на университета, наследих дълг от над 6 млн.лева и учебното заведение бе доведено буквално до фалит. Над 5 млн.лева от тях вече са разплатени, остават около 500 000 лева”, обясни проф.бонджолов.

Той допълни, че е предложил да бъде изтеглен банков заем от 1 млн.лева, за да може университетът да разполага със средства за належащи разплащания при евентуален запор на сметки. Относно информацията за солидните адвокатски хонорари, които възлизат месечно на 3000-5500 лева, ректорът каза, че университетът ползва трима юристи.

„Непрекъснато водим дела. Юридическата работа е огромна”, каза още проф.Бонджолов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика