Депутатът Явор Божанков дари модерни уреди за пречистване на въздуха в детска градина

Децата от детска градина „Бодра смяна“ в Горна Оряховица ще се радват на напълно чист от фини прахови частици въздух. В навечерието на Коледа народният представител от БСП Явор Божанков направи дарение на забавачката от уреди за пречистване на въздуха. Така 108 малчугани ще бъдат предпазени от последиците на силното замърсяване в града.

„Правя това дарение, за да защитим най-уязвимите - нашите деца. За да дам пример и да призова към действия“, каза народният представител, когато беше посрещнат в градината.

Подарените от депутата машини са сред най-модерните в своя клас. Чрез HEPA фитър те почистват до 99.9% от финните прахови частици, дори с големина под 2.5 микрона, които са най-опасни за здравето. Чрез система с отделен филтър пречиства до 93.5% от органичните съединения, убива бактерии и вируси. Системата прави катализа, която елиминира и вредните химически съединения. Машината предпазва от алергии, а филтрираният въздух е превенция срещу астма.

Така за децата ще бъде осигурена максимална защита срещу последиците от високите нива на замърсяване. Уреди ще бъдат поставени във всяка от четирите занимални в сградата.

„България е сред страните с най-мръсен въздух в Европа. Горна Оряховица от своя страна е сред общините, които имат най-мръсен въздух в цялата страна. Най-опасно е влиянието на финните прахови частици с големина под 2.5 микрона. Веднъж попаднали в белите дробове, те не излизат от там и бавнo ни убиват. Пораженията не настъпват веднага и това прави виновникът трудно забележим. Между 14 и 18 хиляди българи умират на година заради мръсен въздух“, мотивира дарението си народният представител. Той припомни, че България е осъдена от ЕС.

Народният представител призова всички детски градини да бъдат оборудвани с уреди за пречистване на въздуха. „Моята инициатива ще има непосредствен ефект. Ако общината реши да я подкрепи можем да осигурим чист въздух във всяка детска градина на територията на общината. Това ще даде резултат веднага. Без стратегии, без бюрокрация“, каза депутатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България