Депутат финансист от БСП: Бюджет 2017 е "copy paste" на този от 2016

Няма и следа от трите млрд. лв. от борбата на Бойко Борисов с контрабандата, твърди бивш зам.-министър на финансите

"Бюджет-2017 е "копи-пейст" на финансовата рамка на държавата от 2016 година. Той е без амбиции и високи цели и най-важното - без реформи в нито една област", заяви в Пловдив депутатът от БСП Лява България Георги Търновалийски. Той подчерта, че зад този бюджет стоят политически сили, които го подкрепят, и разкритикува опита на управляващите да абдикират от отговорността като вносители.

По повод увеличените пари за отбрана и образование пловдивският депутат коментира, че "мерките не означават реформи", и допълни, че администрацията и системата на здравеопазването остават нереформирани и това личи във финансите на държавата. "Отново са предвидени 2.3 млрд.лв. капиталови разходи, записани на един ред и без нито една дума за какво ще се използват. През 2016 г. този "празен чек" на правителството беше 2.5 млрд. лв, от които са изхарчени около 500 млн. лв. Останалите средства са във фискалния резерв вместо да се влеят в икономиката, която продължава да затъва", изтъкна Търновалийски. Той поясни, че държавният дълг намалява номинално, защото вноските по стари заеми са по-високи.

Бившият зам.-министър на финансите обяви, че БСП е против тегленето на нов кредит от 1,3 млрд.лв., тъй като във фискалния резерв имало 14 млрд.лв. Търновалийски е категоричен, че трите милиарда лева от борбата на кабинета "Борисов-2" с контрабандата ги нямало в бюджета. "Иначе тези суми щяха да намерят отражение в косвените данъци, т.е. в допълнителните приходи от акцизи и ДДС. Това щеше да стане кристално ясно, ако в парламента се дебатираше не само планът, но и отчетът на бюджета", категоричен е Търновалийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика