На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Представлението е в зала 3 на 23 ноември

Турските дервиши за втори път идват в България, за да представят единствения по рода си спектакъл и мистичен ритуал, озаглавен „Сема”. Хипнотизиращият танц на дервишите ще се развие пред очите на публиката в зала 3 на НДК на 23 ноември от 18 ч.

Ритуалът „Сема” е част от списъка на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство на човечеството. Той представлява автентична и завладяваща комбинация от танцова и театрална постановка, която представя и своеобразното издигане на човека, неговия духовен път.

Характерно за ритуала е въртенето на танцьорите дервиши, при което ръцете им са широко разтворени – дясната ръка е издигната към небето, а лявата е насочена към земята. Друга особеност на тази вековна традиция е обединяването в едно на трите основни начала при сътворяването на човека: ум, любов и душа.

Дервишите, наричани още „въртящи се мъдреци”, са последователи на суфизма. Те се славят със своите просветление, остроумие и устрем към съвършенство, духовно преобразяване и себепознание. Водят аскетичен и изключително беден начин на живот. Историята на танцуващите дервиши води началото си от ордена Мевлеви, основан през XIII век от сина и последователите на суфисткия теолог Руми, който е вярвал горещо, че музикатa, поезиятa и танцитe могат духовно да извисят човек. Орденът на танцуващите дервиши е създаден в Коня (в днешна Турция), където Руми е прекарал по-голямата част от живота си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.