Десетки търновци тънат в кал в старинната част на града

кал

Десетки търновци от години газят в кал и вода след като паднат валежи по ул.„Крайбрежна“, която е една от най-живописните в старинната част на болярския град, а е в изключително окаяно състояние. За това сигнализира Деница Птрунчева, живуща на 100-метровата отсечка.

"Това е участъка на ул. „Крайбрежна“ от № 3 до № 18. На улицата живеят семейства с малки деца, дори с бебета и майките е невъзможно да изкарат колички, за да изведат децата си на разходка.

Освен това високопроходими автомобили също буксуват, заради лек наклон на трасето. Слезе ли кола до долу, връщане няма, до пълното изсъхване на пътя", обясняват потърпевшите.

Препатилите търновци са категорични, че този проблем е от години и предизвиква не само огромно неудобство, но и срам, че живеят в красив и развит град, а за да стигнат до центъра от къщата си, се налага да газят до глезени в кал.

Другото неудобство е за живущите в района е, че през лятото, след аварийни течове, в един участък се събира вода, която застоява и се образува блато, над което се развъждат оси, опасни за малките деца, играещи наоколо.

По казуса е разменяна вече официална кореспонденция между живущите в този район и Община Велико Търново. За пръв път жалба, подкрепена с подписка от потърпевшите и снимков материал, е входирана на 19 февруари 2015 година. Те получават отговор от кмета на Общината Даниел Панов на 23 март 2015 г. Градночалникът ги е известил, че от страна на Общината ще се има предвид лошото експлоатационно състояние на настилката на улицата и ще се вземат мерки за подобряването му, ако има средства през календарната 2015 г за строително –ремонтни дейности. На място на проверка е ходил и експертът от кметската управа Даниел Дончев, който също констатирал лошия и разкалян път.

"Две години по-късно обаче, нещата са на изходна позиция и никой повече не е търсил живущите, нито са предприети някакви мерки", коментира Патрунчева.

Проверка на потърпевшите показва, че в тазгодишната Инвестиционна програма обектът отново не е включен за ремонт.

"Поне да осигурят два камиона с фракция и частично да се реши проблема",гневят се търновците.

Зам. кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев призна, че също е запознат с лошото състояние на уличката, макар че преди няколко дни е минавал оттам, когато е била заснежена. Той направи проверка дали улицата е включена в първата инвестиционна програма за развитие по ОП "Региони в растеж" и съобщи, че и двете отсечки на ул. "Крайбрежна" са взети предвид и ще се асфалтират с европейски средства.

"В момента започва процедура по избор на изпълнител на обектите и се надяваме през лятото вече да стартират строително- ремонтните дейности", заяви проф.Камарашев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България