Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

сблъсъци в Ротердам

Десетки граждани на Русия и други бивши съветски републики са били убити или ранени при неотдавнашен военен сблъсък в Сирия, съобщи днес руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Това обаче не са били руски военнослужещи, уточни министерството, без да посочва и къде е станало това. "Както вече е било отбелязвано, в Сирия се намират руски граждани, заминали там по свое желание и с различни цели. Не е работа на външното министерство да преценява доколко правомощни и законни са такива решения", се казва в съобщението.

ТАСС припомня предишно съобщение на руското министерство на отбраната отпреди няколко дни, че на 7 февруари сирийски опълченци в провинция Дейр аз Зур са попаднали под обстрел на ръководената от САЩ антиджихадистка коалиция заради несъгласувани с руското военно командване там действия. Според министерството при този сериозен инцидент били ранени 25 опълченци, като бе добавено, че в този район няма руски военнослужещи.

От руското МВнР днес отбелязват, че на ранените граждани на Русия и ОНД "е оказано съдействие да се върнат в Русия, където, доколкото ни е известно, те се лекуват в различни медицински учреждения".

ТАСС цитира и съобщение на американската телевизия Си Би Ес от началото на февруари, че руски граждани са били част от подразделение на сирийските проправителствени сили, които на 7 февруари край населения пункт Хашам в провинция Дейр аз Зур нападнали щаб на подкрепяното от САЩ кюрдско-арабско формирование "Сирийски демократични сили". Силите на коалицията начело със САЩ нанесли удар по атакуващите проправителствени сили.

Асошиейтед прес обръща внимание че разгърналата се в руските медии бурна дискусия за участието в Сирия на т.нар. ЧВК (частни военни компании) на страната на проправителствените сили там. АП миналата седмица публикува интервю с майката на един от убитите там наемници, както и със семействата на други руски наемници.

Коментари

Задължително поле