Десет адвокати бранят Баневи в спецсъда (обзор)

Майката на Николай Банев - Мария и жена му Евгения, която вече е на свобода, пристигнаха заедно в Специализирания съд.

Оставиха приватизатора в ареста

Николай ловял хлебарки в килията

От 20 ноември започва изслушването на 200 свидетели

Специализираният съд остави зад решетките Николай Банев, след като заседанията по делото бяха отложени за 20 ноември.

Видният приватизатор поиска да бъде пуснат под домашен арест, като се оплака за пореден път от лошите условия в ареста. Този път той цветно разказа как бил принуден да лови мишки и хлебарки в килията, като слагал парченца салам в чаша с вода. Но не трогна магистратите, които го оставиха зад решетките с мотива, че може да се укрие или да опита да въздейства на свидетелите.

На днешното заседание Николай Банев, жена му Евгения и майка му Мария се явиха с общо 10 адвокати. Сред защитниците на Николай бе и дъщеря му Мария, кръстена на баба си.

Семейството е обвинено като организирана престъпна група в пране на над 1 милиард лева, данъчни престъпления и присвояване на 84 млн. лева. Мощната защита на Банев отправи искане да му бъде разрешено да даде интервю на медиите, но съдът го отхвърли.

Процесът бе отложен, след като адвокати поискаха допълнителни доказателства за източването на „Полимери” АД и фирма „Партнърс комерс”, които били събрани в 28 чувала, намиращи се в Националната следствена служба.

По делото трябва да бъдат разпитани 200 свидетели. Банев пък обяви, че ще поиска показания да дадат премиерът Бойко Борисов и бившите министри на вътрешните работи и икономиката Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, за да се видело какви кореспонденции са разменяни за състоянието на „Полимери”. Прокурор Мария Дойчинова му напомни, че за времето, за което той е в ареста, не веднъж са пускали служители на НАП и Инспекцията по труда, за да му връчват „благодарствени писма” за неизплатените заплати на бивши негови служители.

Трите деца на Николай и Евгения Баневи продължават да живеят във Франция. До края на тази седмица те ще пристигнат у нас, за да се срещнат с баща си в ареста.

Коментари

Задължително поле