Десислава Атанасова, ГЕРБ: Политическите сили се пазарят за партийното финансиране

Снимка: БТВ/архив

Тази седмица се очаква Комисията по бюджет и финанси да завърши доклада си относно намаляването на партийните субсидии и промените да бъдат гласувани на второ четене в Народното събрание. Това заяви пред БТВ заместник-председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Десислава Атанасова.

ДПС има внесено едно предложение - 0 лв. субсидия и отворено финансиране от физически и юридически лица. Това предложение е получило одобрение в Комисията по бюджет и финанси. ГЕРБ държи на своето предложение за субсидия от 1 лв.", заяви тя.

Атанасова каза, че политическите сили се пазарят за партийното финансиране.

"ДПС и БСП променят през ден позицията си. В нашата позиция няма да има промяна и се надявам законодателната промяна да стане факт тази седмица", допълни тя.

Относно предложените по-високи глоби за разхождане на куче без повод или намордник, Атанасова посочи, че в България опасните породи кучета не са дефинирани и няма забрани за отглеждането им.

Недобросъвестните стопани трябва да бъдат във фокуса на този дебат, защото в парковете хората спазват правилата - те разхождат кучетата си с повод", каза Атанасова.

В момента глобата за подобно нарушение е 100 лв. От ГЕРБ предлагат санкцията за разхождане на агресивно куче без намордник да стане 1000 лв., а за животно над 5 кг - 300 лв. Това става на фона на зачестилите нападения на кучета над хора.

"Очевидно е, че тези глоби в момента не дават резултат да се спазва законодателството. Ако в урбанизираните територии създадем някаква регулация, то в малките села има глутници кучета, които са изоставени още като новородени. Те се превръщат в агресивни, тях никой не ги е чипирал, обезпаразитил", заяви депутатът.

Атанасова заяви, че при причиняване на телесна повреда или смърт от куче - собственикът носи наказателна отговорност. Тя каза още, че по-високите глоби целят да дисциплинират гражданите.

Коментари

Задължително поле