Десислава Радева - Ракета носител

Отсъствието на президентската съпруга Десислава Радева от социалните мрежи напоследък е компенсирано от силното ѝ присъствие до няколко известни мъже в държавата. Трима от тях бяха централни фигури в изборната нощ, като най-много коментари предизвика новоизгрялата звезда на политическия небосклон Слави Трифонов.

Известно е, че в началото на кариерата си Десислава Генчева (по баща) работи като офис мениджър, както е сегашното название на длъжността секретарка, в телевизионните продукции “Каналето” и “Хъшове”. Още тогава се проявяват добрите ѝ организаторски качества, заради които по-късно заема все по-отговорни постове във все по-големи компании. Приятелските ѝ отношения с Дългия се запазват доста време, след като тя вече не работи за него - до момента, когато сценаристите му започват да правят смешки на неин гръб, вече като президентша.

Другите двама мъже, които присъстваха в нощта на изборите, бяха, естествено, съпругът ѝ Румен Радев, който тепърва ще връчва мандатите на опитващите се да съставят правителство, и първият ѝ съпруг - Георги Свиленски. Той единствен от БСП се появи пред камерите да умие лицето на партията като шеф на предизборния ѝ щаб.

Изглежда ще се потвърди максимата, че зад всеки успял мъж стои една умна жена. Или суеверието, че някои хора са орисани да носят късмет...

Десислава Радева е родена на 9 юли 1969 г. в Бургас. Учи в английската гимназия в родния си град, а след това “Финанси и кредит” в УНСС. Като студентка заработва пари като сервитьорка в Студентски град. Сътрудник е на министъра на земеделието Румен Христов, сега председател на СДС и коалиционен партньор на ГЕРБ. Още една важна фигура в новата ни история, близо до която е стояло “момичето на късмета”!

Съдбата ѝ се преобръща, когато среща Слави Трифонов на купон. Работата ѝ при него като секретарка прераства в пиар на Българска музикална компания (БМК). Това е продуцентска и дистрибуторска къща, основана през 1993 г. под името “Музикална къща Ку-Ку”. Занимава се предимно с продуцирането на “Ку-ку бенд” и организиране турнетата из България на “Каналето” и по-късно на “Хъшове”. За наследник на БМК може да се смята “Седем-осми”, основана през 2001 г.

Следват няколко работни места като експерт по маркетинг и като пиар и комуникационен мениджър, включително кратко завръщане в Бургас, докато през 2011 г. Десислава Генчева, преместила се окончателно в София заедно с майка си, постъпва в командването на Военно-въздушните сили на България. През 2014 г. е назначена като пиар. През 2016 г., вече като госпожа Радева, взема участие в кандидат-президентската кампания на съпруга си Румен Радев. Като всички първи дами, започва да се занимава с обществена дейност и през 2017 г. учредява сдружение с нестопанска цел “Живата вода на България”.

Свързването ѝ в живота с генерала летец и командир на ВВС и най-вече положението ѝ на първа дама на републиката са повод за много одумки, на които Десислава Радева до неотдавна отговаряше находчиво в социалните мрежи. Постоянна тема за обсъждане са тоалетите ѝ по време на държавни посещения - от дължината на полата, до вида на материята... Около нея не липсваха и скандали, като този със служители на НСО, нарушили правилата на движение заради посещение при модна дизайнерка.

Както споменахме, първият съпруг на Десислава Радева е депутатът от БСП в разпусналото се 44-то Народно събрание Георги Свиленски. Преди години той беше подсъдим по аферата “Софийски имоти”. Тогавашният общинар заедно с шефа на дружеството Тошко Добрев и още 10 други отговаряха пред съда на обвинения, че са ощетили с около 2 млн. лв. “Софийски имоти” с продажба на сгради и земи. Сагата приключи благоприятно за обвинените в началото на 2017 г.

От Георги Свиленски е единственото дете на Десислава Радева - синът ѝ Страхил. Миналото лято той завърши бакалавърска степен по публична администрация в университета “Маунт Мърси” в щата Айова, САЩ. От 8-годишен играе волейбол, което му е донесло много спечелени битки и награди досега. Нищо чудно с такава майка, истинска ракета носител, след някоя и друга година да чуем и името на Страхил в централните новини, което искрено му желаем.

 

Всеки има право на собствен личен живот

Не мисля, че е редно да се навлиза в личния живот, било то на когото и да е! В случая - на президента и неговата съпруга. Затова съвсем умишлено, сте забелязали и вие, не си позволявам да коментирам каквото и да било, по какъвто и да е повод. Така че всеки има право на собствен личен живот и аз отстоявам това правило, както предполагам и повечето колеги правят.

Георги Свиленски, бивш съпруг

 

Представете си гората от препятствия

Пoзнaвaм Дecи Paдeвa oтпpeди. Зaтoвa щe ви дaм eдин пpимep. Пpeдcтaвeтe cи, виe cтe oбикнoвeн чoвeк. Лoш, дoбъp, нo oбикнoвeн чoвeк. B eдин мoмeнт, зa eднa нoщ влизaтe в пoлитикaтa... или в пpeзидeнтcтвoтo. Пpeдcтaвeтe cи гopaтa oт пpeпятcтвия, фpoнтoвeтe нa нoви вoйни, пoявaтa нa нeпoзнaти вpaгoвe и cтpaxът дaли щe ce cпpaвиш. Пpeдcтaвeтe cи кaквo мoжe дa нaпишe жълтaтa пpeca зa вac - инaчe oбикнoвeния чoвeк. E, ceгa мoжe би щe мe paзбepeтe зaщo нe влизaм в пoлитикaтa.

Mapтин Kapбoвcки, журналист

С нея се работи лесно

С Десислава Радева се работи лесно, защото тя е достатъчно културен и възпитан човек. Нямам никакви затруднения в никакъв вид комуникация. Единственото, с което трябва да се съобразявам, са строгите протоколи.

Невена Николова, моден дизайнер

Майка ѝ измислила брошката за кралица Елизабет II

Десислава Радева е пълно копие на майка си Желяза. Жената, която е на 76 години, живее в София и е близка с президентското семейство. Тя често дава съвети на дъщеря си по отношение на стила. Приятелка е с дизайнерката, на която Десислава се доверява - Невена Николова. Измислила е например станалите популярни ръчно изработени брошки, изобразяващи шевици. Една такава брошка съпругата на Румен Радев подари на английската кралица Елизабет II при аудиенцията на президента в Лондон през 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети