Десислава Танева - Диалогичният министър

Секторът въздъхна облекчено от новината, че новият земеделски министър ще бъде Десислава Танева. За бранша тя е професионалист, разбира от земеделие и взима бързо решения. Танева е и далеч по-диалогична от предшественика си Румен Порожанов, за когото земеделието беше предимно сметки и отчети, а не поминъкът на много хора, заети с него.

Другият плюс на Танева е, че тя ще влезе бързо в ритъма на аграрното министерство, защото идва от комисията по земеделие в парламента, която досега оглавяваше. А проблемите в сектора не са малко, защото тече кампанията по директни плащания на площ, която закъснява. Очаква се ЕК да разреши срокът за подаване на документи за подпомагане да бъде удължен с една седмица - до 23 май. Браншът разчита Десислава Танева да съдейства за окончателното приемане на Закона за храните, който е изключително важен за родните производители.

Когато оглавява ведомството през 2014 година във втория кабинет на Бойко Борисов, тя признава: “Не съм се борила да ставам министър, нито съм имала политически амбиции навремето, когато влязох в ГЕРБ. Бях поканена вследствие на биографията, която вече си бях създала в провинцията.”

И това е факт. Бизнес дамата от Сливен управляваше 61 фирми под шапката на “Мел инвест холдинг”. Като негова шефка Танева е била и бизнес дама на 1998 г., а наградата є връчва тогавашната президентша Антонина Стоянова.

Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ “Добри Чинтулов” в Сливен. През 1995 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство. Израснала е в семейство на учители - майка є преподава български език, а баща є - математика.

През 2001 г. завършва специалност “Право” в Бургаския свободен университет. От февруари 1995 г. до декември 1996 г. е икономист и управител в “Мелничен комплекс Сливен” ООД. От 1997 г. е изпълнителен директор на “Мел инвест холдинг” АД и дъщерни дружества. През 2007 г. Десислава Танева става първата жена председател на Общинския съвет на Сливен. 2009 г. е избрана за депутат от Сливен.

Участието є в бизнеса попречи на Танева да стане министър в първия кабинет на Бойко Борисов. И въпреки че беше посочена от него като кандидат за поста, той беше зает от Мирослав Найденов часове преди гласуването.

“Тя знае, може и един ден ще бъде министър”, коментира тогава Борисов и две години по-късно се реваншира на Танева, а сега отново я покани, за да гаси пожарите, които запали предшественикът є Румен Порожанов.

Предишният є мандат като министър не мина без скандали, като един от тях беше за обществената поръчка за джиповете за 200 000 лв., предназначени за горските стопанства. Търгът беше спечелен от съученик на земеделската министърка. Танева отказа да го спре, като обясни, че джиповете са предназначени за скъп ловен туризъм.

С желязна ръка обаче министърът освободи шестима ръководители, организирали семинар в Несебър, протекъл по начин, който не е съобразен с обявения ден на национален траур за жертвите от с. Хитрино.

Извън ведомството Танева не е спирала срещите си с бранша. На една от последните пред стопани в Добрич тя сподели: “Личното ми мнение е, че през 90-те години по грешен начин се ликвидираха стопанствата, ликвидирани бяха работещи предприятия. Не можем вече да говорим за френски (социален) модел. Трябва да правим законодателство, което да даде възможност на малките стопанства в малките населени места, трябва да се използват социалните елементи на програмата за селските райони. Защото, ако само правим площади и фонтани, няма да задържим населението”.

Сега опитът є в частния бизнес трябва да є помогне да върне доверието в едно от най-важните министерства у нас - земеделското, което отговаря за интересите на много и специфични браншове, всеки от който иска да е приоритетен. В аграрния сектор се разпределят и най-големите суми по европейските програми за България, както и държавни субсидии.

 

Има две близначки

Преди две години Танева стана майка на близначките Паная и Нелина. Бебетата се родиха през август 2017 година, а щастливият татко е кметът на Котел Коста Каранашев.

На последните местни избори през 2015 г. Каранашев спечели кметската надпревара от първи тур с 53,67% от гласовете.

Танева намира все по-рядко време за любимото си хоби - тенис на корт. Дори участва в аматьорски турнири в родния си град Сливен, които печели. “Тенисът ме кара да забравям голяма част от неприятностите”, признава тя. И допълва, че никога не е заставала на корта срещу премиера Бойко Борисов. Трудно намира време и да приготви любимите си ястия - катми на сач и картофена яхния, които е приготвяла нейната баба.

 

За нея

Борисов залага на сигурно

Работил съм с нея, когато бях министър на земеделието, а тя председател на комисията по земеделие в НС. Имахме много добър диалог. Направихме доста реформи. С избора є премиерът Борисов залага на сигурно, защото изборът на Десислава Танева няма да има проблем с коалиционните партньори.

Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието

 

Тя е професионалист

Приветствам връщането є в земеделското министерство. Тя е професионалист и има голям опит в мелничарския сектор и хлебопроизводството. Очаквам пълна пара от нейна страна за приемането на Закона за храните, поощряване на потреблението на български храни по БДС и добра комуникация с браншовите организации.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

 

Разбира си от работата

Мога да кажа само суперлативи за Десислава Танева. Тя е човек, който си разбира от работата. Работи експедитивно, взима решения. Голям мотор е, който тегли цялата каруца. Много слуша, помни и е изключителен капацитет.

Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното

 

Много по-добър избор от Порожанов

Десислава Танева е много по-добър избор от Румен Порожанов. Тя разбира много от земеделие, дори е карала комбайн. Ако беше останал Порожанов, щяха да станат по-големи бели в земеделието.

Слави Трифонов, председател на Националната Био асоциация

Коментари

Задължително поле