Стратегия предвижда обучения за стопаните на домашни прасета

Десислава Танева

15% от поголовието от свинете в България е засегнато до момента от вируса на африканската чума. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Стара Загора. Тя и заместникът ѝ доц. Янко Иванов обсъдиха в Тракийския университет проект на Стратегия за ограничаване и ликвидиране на африканската чума по свинете с водещи специалисти в областта на ветеринарна медицина.

Министър Танева уточни, че регистрираните огнища на африканска чума по свинете са 30, като 24 от тях са при прасета, отглеждани в т. нар. заден двор. Те са унищожени, а други в процес на евтаназия.

„Имаме 126 000 засегнати свине в промишлени свинекомплекси и 535 от лични стопанства” - уточни Десислава Танева.

Мерките, предвидени в Стратегията за ликвидиране на африканската чума по свинете, се приемат единодушно от водещите специалисти по ветеринарна медицина.

„В случая става въпрос за немалък брой животни, които се отглеждат нерегламентирано, при условия на неспазване на елементарни правила за биосигурност. В стратегията е залегнало в ситуация на епидемия тази популация да бъде разредена. Паралелно с това да се извърши регистрация и идентификация на тези животни” – обясни проф. д-р Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет в Тракийски университет. Той добави, че стопани, които отглеждат прасета в дворовете си, ще преминат специални обучения.

Стратегията предвижда още проверка на системите за биосигурност в промишлените свинекомплекси, както и строг контрол върху популацията на дивата свиня и на източнобългарската свиня.

Коментари

Задължително поле