Дете почина от дифтерия в Гърция

Неочакваната смърт на 8-годишно момче от инфекциозната болест "дифтерия" предизвика голям трус в здравната система на Гърция. Смъртният случай е регистриран в детската болница "Света София", където лекари положиха свръхчовешки усилия да спасят детето.

Починалото дете е със лек синдром на Даун. Прието е в болница на 22 ноември с остър ларингит. Той е един от основните симптоми на дифтерия. Детето е било с непълна ваксинация срещу болестта. Направена е една доза, вместо задължителните две до 5-годишна възраст.

Смъртта на злощастното дете предизвика безпокойство сред здравните работници, които са били в контакт с него, опасявайки се от мини-огнище на дифтерия. Всички те са ваксинирани и приемат превантивни антибиотици. Всички са притеснени. Това е забравена, но много опасна болест. Пробата за потвърждаване на диагнозата ще бъде изпратена в чужбина.

Дифтерията е заболяване на дихателните пътища, при което ако не се вземат спешни мерки, се стига до задушаване и фатален край.

Дифтерия за първи път от 30 години в Европа беше регистрирана през 2015 година в Испания. Детето е било спасено с препарат с изтекъл срок, който бил предложен от Франция.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа