Дефект в системата за управление е причина за катастрофата на "Боинг 737 Макс" в Индонезия

Индонезийската национална комисия за безопасност на транспорта обяви днес, че катастрофата на самолета "Боинг 737 Макс" на Лайън еър, в която загинаха 189 души преди година, се дължи на комбинация от дефект в системата за управление, неподходящо обучение на пилотите и проблеми с поддръжката, предава BBC.

Според доклада полет 610 на Лайън еър от Джакарта до остров Суматра се е разбил заради дефекти в системата за автоматичен контрол на полета, която е подавала грешна информация и автоматично е наклонила носа на самолета надолу, предизвиквайки пикиране. Дизайнът и сертифицирането на тази система са били неподходящи. Освен това пилотите не са били обучени как да реагират бързо на повреда в тази система.

Самолетът се разби в Яванско море няколко минути след излитането си на 29 октомври 2018 г. Само 5 месеца след трагедията летателен апарат от същия модел на Етиопските авиолинии от Адис Абеба за Найроби се падна, при което загинаха 157 души. И в двата случая като причина за инцидентите беше посочена системата за стабилизиране на полета. Това доведе до забрана да се употребяват самолети "Боинг 737 Макс".

Летателните апарати "Боинг 737 Макс" са довели до смъртта на общо 346 души.

Коментари

Задължително поле