Сменяме картите за градски транспорт на децата до 14 г.

Условие от 1 февруари

Със снимка, която може да се на електронен носител

С документа ще може да се пътува и в останалите градове на страната

Задължително родителите на деца до 14 г. в София ще трябва да сменят картите им за градския транспорт, тъй като 1 февруари хлапетата ще пътуват безплатно, но с нова пластика. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Картите ще бъдат със снимка и е по образец на транспортното министерство. Те ще се издават във всеки пункт на ЦГМ, като услугата не се плаща.

“Картите на децата между 7 и 10-годишна възраст, които и към момента са безплатни, могат да бъдат удължени с един месец. След това трябва да се заменят с новия вид превозен документ за деца от 7 до 14 години, който влиза в сила от 1 февруари”, се казва в съобщението на ЦГМ.

“Ако детето е на възраст между 10 и 14 години, можете да заредите картата му за един месец на цена от 15 лв. (за януари). От февруари ще може да ползва безплатна карта”, допълват от дружеството.

Според указания на ЦГМ, дори за деца, които в момента се возят безплатно с карта, ще трябва отново да се внесат посочените от ЦГМ документи: възрастта на детето, адресната регистрация на родителя (постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община)”, поясняват от ЦГМ. Снимката може да и да е на електронен носител.

В случая, че дете между 10 и 14 г., има вече купена годишна карта, важаща за 2024 г., ще има предвидено частично възстановяване на сумата за периода, в който вече ще му се полага безплатна карта, уточниха от ЦГМ. Това обаче няма да става автоматично от 1 февруари, а от датата, на която родителите отидат на място в обект и подадат заявление за възстановяване. Задължително условие също е на детето да бъде издадена новата безплатна карта.

Безплатното пътуване в градския транспорт на децата до 14 години е решение на правителството на Николай Денков и важи за всички общини в страната. Така например софийските карти ще важат при пътуване с градски транспорт и в останалите градове в страната, уточниха от ЦГМ.

Поради факта, че Столичният общински съвет не заседава, все още не е ясно, дали след януари картите за учениците над 14 години ще останат намалени до 15 лв. или цената им ще се вдигне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони