Деца от Гоце Делчев заминават на космически лагер

Синът на депутата Богдан Боцев – Емил и Малин Шарланджиев ще имат уникалния шанс да бъдат в космически лагер по модел на NASA. Това са двамата късметлии от Гоце Делчев, които ще преминат през тренажори за астронавти и ще разговарят с астронавт от NASA.  Двете момчета получават пълни стипендии за участие в международния космически лагер Space Camp Turkey.

Конкурсът се проведе в рамките на новосформираното сътрудничество между Община Гоце Делчев и Център за творческо обучение в областта на образованието паралелно от националния конкурс за Център за творческо обучение.

Експертното жури оцени всички кандидатури от град Гоце Делчев и взе единодушно решение двете пълни стипендии да получат двамата финалисти – 12 –годишният Емил Боцев и 14-годишният Малин Шарланджиев.

Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата (без допълнителни дневни пари) и е в размер на 1250 долара. Всички останали участници в конкурса на Община Гоце Делчев са класирани за Space Camp Turkey и могат да участват след заплащане на съответната такса.

Ето и малко повече информация за космическия лагер:

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други. Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България