Деца рецидивисти затрили пенсионерката от Провадия

"Искам у дома при баба", хлипа пред съда по-големият от братята убийци

Деца рецидивисти са извършили зверското убийство на 77-годишна пенсионерка в Провадия , стана ясно на заседание на Варненския окръжен съд, на което братята Осман Юсуфов и Станислав Митков получиха постоянни мерки за неотклонение "задържане под стража".

Миналата сряда те нахлули в дома на самотната жена с намерението да крадат. Стопанката ги усетила и това отприщило агресията им. Братята я изнасилили, след което я убили от бой и си тръгнали, прибирайки вещи и пари. Трупът на жената бе намерен в събота, а убийците бяха заловени за часове. Въпреки крехката си възраст и двамата имат богати криминални досиета, отчетоха от прокуратурата. 14-годишният Осман от 2 г. е регистриран в Детска педагогическа стая за кражби и грабежи. Рядко ходел на училище и всявал страх сред другите деца, защото бил много агресивен.

Пред съда Осман запази хладнокръвие и не пожела да отрони и дума. Брат му Станислав обаче плака на глас и хълца през цялото време. "Искам при баба и дядо, искам вкъщи, къде е баба ми?", нареждаше 17-годишното момче. През сълзи то опита да смили съда с нелепото обещание: "Няма да се повтори", а на финала настояваше да научи колко време ще прекара в ареста. Дни преди убийството Станислав е окрал леля си, а на 15 май е бил осъден на пробация за грабеж, стана ясно на заседанието. Двамата братя са расли без родители. Баща им е обявен за общодържавно издирване заради влязла в сила присъда, а майка им е в неизвестност от доста време. Бабата и дядото, както и обществените възпитатели не смогвали да се справят с момчетата.

Психиатричната експертиза показала, че и двамата са съзнавали добре какво вършат, нападайки пенсионерката с особена жестокост, арогантност и агресия. Заради риска да извършат ново престъпление или да се укрият съдът им наложи необичайната за непълнолетни най-тежка мярка за неотклонение. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда от 15 г. до доживотен затвор без право на замяна, но тъй като братята са непълнолетни, наказанията им може да са между 10 и 12 г. лишаване от свобода и то, ако не си признаят вината, коментира в кулоарите на съда зам.-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Коментари

Задължително поле