Деян Колев, председател на Център „Амалипе”: Ромската стратегия на Каракачанов нагнетява напрежение в страната

Деян Колев смята, че ромската стратегия на Красимир Каракачанов нагнетява етническо напрежение в страната.

Според представители на Българския хелзински комитет се водят над 60 дела за подбуждане на омраза към представители на ромската общност

Ромската стратегия на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов е една от причините да се нагнетява допълнително етническо напрежение в страната. Тя е само един елемент от това, че антиромската кауза се използва във всяка предизборна кампания. Това заяви във вторник председателят на Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе” Деян Колев по време на кръгла маса във Велико Търново посветена на защитата на малцинствата и превенция на престъпленията от омраза. Проявата бе организирана съвместно с Българския хелзински комитет /БХК/.

„Ние имаме една добра национална стратегия за интеграция на ромите, която е одобрена с решение на Народното събрание. Това, което се очаква да приеме Министерски съвет в сряда, в никакъв случай не може да замени тази национална стратегия, най-малкото защото сме парламентарна Република. Това, което предлага вицепремиерът Каракачанов е една фундаментална замяна на целия досегашен модел на интеграция. Ако до сега се прилагаше т.нар. подход на социално включване, т.е. образование, заетост и др., Каракачанов предлага утежняване на административните наказания, прилагане на по-силов подход, който при всички положения няма да доведе до туширане на тлеещо етническо напрежение, а до допълнителното му нагнетяване, коментира Деян Колев.

Той подчерта, че се очаква остра реакция от различни НПО-та срещу стратегията.

„Още през февруари, когато Каракачанов публикува анонс на тази стратегия, 15 организации излязохме с писмо до премиера Бойко Борисов, да не бъде приемана. Когато тя беше изложена за публично обсъждане, показателно бе, че повечето коментари спрямо нея бяха негативни. Има и писмо от Европейската комисия, в което се изразява тревога от вероятността този документ да бъде приет. Ако това се случи, ще е знак за търсене на някакви коалиционни отношения, а не за това, че този документ е необходим”, смята Колев.

Той поясни, че няма как да бъде направена точна статистика на случаите на престъпления от омраза, защото органите на реда ги завеждат като хулигански прояви.

„Езикът на омразата обаче е изключително силен. Виждаме, че дори висши представители на изпълнителната и на законодателната власт, включително и на прокуратурата често си позволяват да използват език на омразата. Не рядко се случва вече обикновени битови инциденти, в които участват представители на различни етноси, да прерастват в етническо напрежение, стига се и до протести”, подчертава Деян Колев.

Лидерът на ромската организация „Амалипе” изтъква, че всякакъв вид протести, проблеми, напрежение, винаги се отразяват най-тежко на децата.

„В случая с напрежението след побой на магазинер в Габрово, първите които пострадаха бяха децата, които бяха спрени от училище”, припомни Колев.

Сюлейман Масурев, районен мюфтия във Велико Търново: В летни коран-курсове обучаваме над 300 деца на духовни ценности

Районното мюфтийство, което обхваща областите Велико Търново и Габрово функционира в нормални условия . Нямаме никакви проблеми и напрежение с етническия мир в двата региона. Дори организираме съвместни мероприятия с християни, мюсюлмани и хора от ромски произход. Всички работят за дадена благородна кауза. Това обяви Сюлейман Масурев, който от 2016 г. е районен мюфтия във Велико Търново.

„Това е благодарение на религията, която изповядват. А тя проповядва мир, любов, разбирателство, единство, сплотеност”, категоричен е Масурев.

Той разкри, че имат програми в мюфтийството, по които работят целогодишно.

„В момента в Районните мюфтийства имаме летни коран-курсове. По специално разработен план-програма децата изучават религия, обучават се как да обичат ближния, различния от тях, какво повелява религията”, информира Масурев.

Той информира, че са обхванати над 300 деца от областите Велико Търново и Габрово. С тях работят 15 служители имами. Всеки води занимания с по двайсетина ученика в различните населени места. Когато има голяма възрастова граница между децата, се обособяват две отделни групи и се работи поотделно. В тях влизат деца от 5 до 11 години и от 12 до 18 години.

„Гаранцията да не се прокрадват идеи за ислямизация, е че за всеки наш кадър се знае къде и как е бил обучен. Всички свещенослужители носим отговорност .Вероизповеданията имат за задача да просвещават в духовни ценности. Един човек започне ли още в първите години от живота си да вгражда тези добродетели, занапред той няма да има проблеми”, категоричен е Масурев.

Красимир Кънев от БХК: Водят се над 60 дела за подбуждане на омраза

Според Красимир Кънев от БХК напоследък нараства словото на омраза заради бездействие на органите на реда.

„Има заведени над 60 дела, а част от тях са стигнали и до европейския съд по правата на човека в Страсбург. Свързани са предимно с подбуждане на омраза към представители на ромската общност”, изтъкна Кънев.

Той подчерта, че много от тези дела завършват със споразумения.

„В момента един такъв казус е на дневен ред в Комисията по дискриминация. Делото ще е на 11 юли. Заведено е от няколко роми срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, който през януари направи остри изказвания срещу ромите. Дали обаче ще се стигне до помирение или делото ще продължи, не може да се каже”, заяви Кънев.

Той даде пример с дело срещу Валери Симеонов, което беше заведено от жени от ромски произход по повод негови непристойни изказвания от парламентарната трибуна през 2014 г.

„Съдилищата у нас приключиха този казус със становище, че това е негово право на изразяване и заради това делото стигна до Страсбург. Има обаче и дела заведени дела за престъпления от омраза като например процес за убийство в Борисовата градина при опит за прочистване от хомосексуалисти”, допълни Красимир Кънев.

Коментари

Задължително поле