Джендър диверсията проспана от двама зам.-министри

Чакаме ЕК да коригира скандалния въпрос

Министър Вълчев е против такъв тип идеология в училище

България не е протекторат на Брюксел, трябва да се напомни на институциите ни

Заместник-министрите на образованието Таня Михайлова и Деница Сачева, в чиито ресори попада скандалната анкета на ЕК, която пробутва въпрос за третия пол на деца от 9-годишна възраст, не са проследили съдържанието й в детайли.

Въпреки че според проучване на “Труд” отговарят за предучилищно и училищно образование и съответно политиките за интеграция на учениците и международните и европейски въпроси, платформата за дигитализация в образованието SELFIE е оставена за разглеждане единствено на експертно ниво в МОН.

“Всички носим отговорност за този пропуск. Конкретно служител в министерството го е гледал, той не е проявил необходимата чувствителност”, заяви пред “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

На запитване защо не е реагирано на въпроса за пола, с възможни отговори “момче”, “момиче”, “друго” и “предпочитам да не казвам”, министър Вълчев посочи, че никой не го видял и не бил получен сигнал за него в МОН.

“Единствено, за да се попълни този въпрос, да се влезе в него, трябва съответният служител да се регистрира като такъв или пък училището да се регистрира. Министерството има една регистрация. Доколкото разбрах, служителката, която е специалист по информационни технологии, не е проявила необходимата чувствителност и затова е останало така. Ако имаше сигнал по-рано, щяхме да реагираме веднага. Уверяваме ви, че има и обратните случаи, които не са ставали публични, защото ние сме реагирали. В случая обаче, за съжаление, той стана публичен, преди да има при нас какъвто и да е сигнал и да можем да реагираме”, уточни министър Вълчев.

“Тъй като инструментът SELFIE не е наш, това което можем и ние направихме, е да пратим в петък писмо до Европейската комисия да бъде изключен като възможен отговор “друго” или да отпадне въпросът за България”, уточни още той и за пореден път каза, че не подкрепя каквато и да е форма на джендър идеология в училище и като министър, и като родител.

Случаят е повод да се посочи, че България не е протекторат на Брюксел. Министерството на образование и други институции, съпричастни на скандалната анкета, се оправдават за допускането й в над 900 българските училища, с това, че била европейска. “Труд” напомня, че България има свои висши институции, които са се произнесли против джендърската идеология. Причината е, че още в четвъртък “Труд” отправи въпроси към МОН относно проспания въпрос и отговорния за това, на които не получи конкретен отговор до вчера, когато министър Вълчев изясни ситуацията.

Междувременно законопроект за предотвратяването на джендър идеологията в училищната система до парламентарните комисии по правни въпроси и по образованието изпрати д-р Борислав Цеков от името на Института за модерна политика.

ИМП вече започна кампания в социалните мрежи за мобилизиране на граждански натиск към Народното събрание за разглеждане на предлаганите промени.

 

Учителят Теодосий Теодосиев: Не трябва да ровичкаме в половите въпроси

Дете до 9-и клас трябва да е прочело 1000 книги

От прагматична гледна точка, ние сме икономически заинтересовани да не ровичкаме в половите въпроси при децата и то особено в толкова ранна възраст. Категорично съм против. Колкото по-късно се събудят за любовния живот, толкова по-добре за икономиката. Едно дете трябва до 9-и клас да е прочело 1000 книги по 600 страници. Това е несъвместимо с една любовна програма. Тя отнема 100% от времето на младия човек. Ако искаме децата да имат време да учат, ние не трябва да поставяме акцент върху половите въпроси. Аз се опитвам да спасявам децата до колкото е възможно.

Всички тези там джендър шумотевици съсипват следващото поколение. В света ни третират като латино култура. И това, което ни налагат от всякакви там евро и извъневро комисии, е да изчезнем като народ - в това отношение сме отличници. България е първа в света по намаляване на населението.

 

Психологът Иван Игов: Децата не могат да различат нюансите

Сексуалното ни образование е под нулата

Брюкселските чиновници са се престарали, защото до началото на пубертета, за децата полът е това, което са научили от другите. Детската сексуалност не е такава, че децата да могат да различат нюансите.

Личността на човека се организира като луковица, като в основата стоят името, родът и полът. Полът е такъв, какъвто ти е бил обяснен. Струва ми се, че е съвсем достатъчно във възможните отговори в спорния въпрос от анкетата да оставят “момче” и “момиче”. Даже бих посъветвал нашето министерство да остави въпроса отворен.

Няма защо да крием от децата неща, които те знаят. Но трябва да им ги обясним. Тук е голямата ни грешка - сексуалното ни образование е под нулата. Трябва да намерим подход към тях, а не да ги учим на сложни формули и теореми - неща, които никога няма да им потрябват в живота.

 

Акад. Стефан Воденичаров: Нека анкетата бъде анулирана и скрита

Да не забравяме българската култура

Отдавна смятам, че всички опити за налагане тази Истанбулска конвенция в България, която е и срещу нашата конституция, не трябва да бъдат толерирани. Държавните органи трябва да вземат мерки съгласно конституцията това да не се случва. Смятам, че тази анкета трябва да се спре, събраните досега материали да бъдат прибрани и да не стават публично достояние. Доколкото разбрах, някои ученици вече са попълнили формулярите. Просто нещата трябва да се анулират, да се съберат материалите и да се скрият, да се заключат. И това е! Факт е, че подобни опити за налагане на джендърска идеология непрекъснато продължават. Вижте какви филми се пускат, какви книги се продават, натискът продължава по този недостоен начин. Ако искаме да сме хора, които да бъдат уважавани, нека да се държим с достойнство. Да не забравяме, че сме дали нещо на европейската цивилизация и това е българската култура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование