Джери Лий Люис на 85

Влиза с оръжие в имението на Елвис

Жени се за 13-годишната си племенница

Кариерата на един от главните изпълнители на рокендрол Джери Лий Люис започва в средата на 50-те: първият му хит е сингълът Crazy Arms. През 1957 г. Луис издава една от своите основни песни - Whole Lotta Shakin 'Goin' On, а след това в продължение на няколко години излизат композициите Great Balls of Fire, Breathless и High School Confidential. Отличителна черта на музиканта беше неговото изразително свирене на пиано едновременно с изпълнението на неговите песни - с ритници и удари с глава по инструмента.

Първият голям скандал в кариерата на Луис беше бракът му с неговата 13-годишна племенница Майра Гейл Браун. По това време той е само на 22 години, а този негов брак беше вече трети поред. Докато страстите утихнаха, музикантът не го пускаха по радиото и концертите му бяха отменени. Въпреки това, Луис продължава да издава песни и в началото на 60-те записва кавър версии на песните Money (That’s What I Want), What'd I Say и Save the Last Dance for Me в жанра на действителния за онзи момент ритъм и блус.

Постепенно бракът с непълнолетната му родственица се забравя и Луис отново започва да печели популярност. Той се насочва към кънтри музиката и записва успешните сингли What Made Milwaukee Famous, Would You Take Another Chance on Me и Chantilly Lace.

Поредният скандал с участието на Люис се случва през 1976 г., когато, в чест на своя 41-ви рожден ден той натисна спусъка на пистолет, насочен към гърдите на басиста Бъч Оуенс. Музикантът смяташе, че оръжието не е заредено, но сбърка и за щастие неговия колега оцеля. Скоро Люис беше арестуван за друг инцидент, свързан с оръжия - музикантът идва в имението на Елвис Пресли, но охраната не знае за поканата. Когато артистът беше запитан за целта на неговото посещение, той показа пистолета си и на шега заявява, че ще убие собственика на къщата.

Въпреки скандалите, Люис става един от първите десет членове на Залата на славата на рокендрола. През 1989 г. имаше екранизация на неговата биография Great Balls of Fire по книгата на Майра Гейл Браун. Музикантът все още участва в концерти и записва песни. На 29 септември той навърши 85 години.

(Превод Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле