Джесика Алба: Киното е сенчест бизнес

Великолепната Джесика Алба е сред най-горещите актриси в света и притежава една от най-интригуващите професионални траектории. Тя израства в Калифорния и започва да се снима още в ранните си тийн години. В началото на новия век Джесика Алба става секс-символ и култивира репутацията на атрактивно “плажно зайче” с роли във филми като “Град на греха”, “Опасно синьо”, “Фантастичната четворка и сребърния сърфист” и др. Преди десет години става майка и решава да смени фокуса и приоритетите си. През 2011-а основава собствен бизнес с името The Honest Company с идеята да продава разнообразни потребителски стоки, но най-вече бебешки продукти, с максимално чист и етичен произход и процес на производство. Компанията става изключително успешна, разраства се бързо и в момента се оценява близо два милиарда долара. Така сладкото “плажно зайче” от екрана Джесика Алба заряза Холивуд и успя да покори корпоративния свят.

- Джесика, Вашата компания The Honest Company се развива изключително успешно. На какво се дължи този бизнес успех?

- Не съм сигурна, че се справям безупречно и че всичко се дължи на мен. Старая се да бъде едновременно бизнесдама, майка, а и все още съм актриса, но не се снимам толкова често. Правя много компромиси. Двете ми деца са основен приоритет. За мен да отглеждам шастливи деца е изключително важно и ми дава възможност да работя по-усърдно и успешно в другите сфери на живота ми. Умението да управлявам времето си и да отделям внимание на компанията е изключително важно. Страшно съм щастлива, че компанията стана толкова успешна. Трябва да благодаря на всички хора, които вложиха толкова много талант и концентрация в развиването и маркетирането на нашия бизнес. Моите колеги и служители са истински герои и не е възможно да изразя с думи колко много им дължа.

-Вие имате стотици служители. Как сравнявате сегашната си длъжност с актьорската професия?

-Шоубизнесът разчита много на колаборацията. Работата в киното е основана на старателна подготовка. В идеалния случай може да се забавляваш докато правиш филми, но без подготовка и концентрация си обречен на неуспех. В шоубизнеса аз изразявах своята креативна страна. Да управлявам бизнес ми дава възможност да изразя други аспекти на характера си. Много е различно – на теб разчитат много служители. Всеки със своите мечти, страхове и цели. Няма как да не осъзнаеш в един момент колко важно е да структурираш управлението на бизнеса, така че тези хора да останат доволни и да идват на работа мотивирани и енергични, с желание да допринесат за голямата кауза и за успеха на компанията. Надявам се, че засега се справям с тази задача като шеф.

-Чувствате ли се комфортно в ролята на лидер?

-Отне ми сериозно количество време да открия какъв тип лидер точно съм аз. Сега се чувствам удобно в тази роля. Но несъмнено трябваше да се уча много и да абсорбирам много ценни съвети, тактики, стратегии и примери.

-Какво Ви помогна да развиете самочувствието на жена, която може да управлява бизнес за стотици милиони долари?

Първите години беше трудно и турбулентно. Общуването с успешни бизнес дами като Шери Сандбърг и Мари Дилън ми даде увереност, че и аз като жена имам каво да дам на този свят и мога да заслужва своето място на голямата маса. Сега всичко е прекрасно, върви по вода, а натрупаният опит несъмнено би ми помогнал при евентуални кризи. Защото такива винаги се случват. В корпоративния свят никога не знаеш какви предизвикателства ще се появят на хоризонта. И трябва сериозна подготовка за по-облачни обстоятелства. Това също е важен урок, който успях да науча през годините на развиване на нашата компания.

-Къде ви е по-комфортно – в средите на корпоративния елит или в сърцето на развлекателната индустрия?

-Преди години хората гледаха на мен основно като на знаменитост и актриса, но сега усещам, че отношението се е променило и вече съм успяла да изградя репутация на бизнес дама. Трябва да кажа, че киното изобщо не е невинна, морална и чиста среда. Всъщност, киното е сенчест бизнес. И пребиваването там може да те подготви за реалния живот. Мозъкът ми оперира по бизнес принципи. Винаги съм мислила по този начин, дори като бях в развлекателната индустрия. В известен смисъл винаги съм била човек, ориентиран към правенето на бизнес.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта