Джина Хаспел - Мрачният тъмничар

Майк Помпео, директор на ЦРУ, ще бъде новият държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа! Благодаря на Рекс Тилърсън за работата му! Джина Хаспел ще бъде новият директор на ЦРУ и първата жена избрана за поста. Поздравления на всички!!!

С толкова много удивителни знаци вече нямате съмнение, че четете буквален цитат от държавническата повеля на президента на САЩ Доналд Тръмп, издадена през социалната мрежа “Тиутър” във вторник. Модерни времена, какво да се прави. Но пък да признаем на Тръмп, че е овладял до съвършенство управлението на администрацията си чрез кратки послания от 140 знака през общодостъпна интернет-платформа. Друго ако не, поне е практично. И несъмнено пести от офис-консумативи.

Внезапната смяна на ръководителите на лявото и дясното кроше на американската външна политика - държавният секретар и началникът на най-голямата служба за външно разузнаване в света, Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, дойде изненадващо за всички. Особено на фона на разгарящата се с пълна сила истерия на Запад около покушението срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания и възможното участие на Кремъл в това. Дори Тилърсън изглеждаше изненадан на пресконференцията, на която съобщи че Доналд Тръмп му е благодарил за свършената работа и освободил от поста в телефонен разговор от президентския самолет, няколко часа след съобщението в “Туитър”. С което официално стана 27-ият приближен от екипа на Тръмп, излетял през въртящата се врата на Белия дом за последната година, откакто е президент.

Иначе Тилърсън бил предупреден, че се подготвя смяната му още от миналия петък, след разминаването в позициите между него и президента по повод възможните преговори със Северна Корея. Изказаната от държавния секретар ден по-рано подкрепа на Вашингтон за Лондон в обвиненията срещу Москва беше потвърдена, макар и по-уклончиво на първо време, и от Доналд Тръмп. Но напрежението във въздуха остава.

Смяната на Рекс Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпео има точно толкова стряскащо символично значение, колкото и изборът на Тръмп за приемник на втория начело на службата в Ленгли. Ако бъде одобрена от Сената на САЩ, назначаването на Джина Хаспел ще е колкото победа за равните права на жените в администрацията на САЩ, толкова и ясен сигнал, че от другата страна на Атлантика не планират да цепят басма в бъдеще.

Най-малкото заради професионалната биография на Джина Хаспел, дългогодишен шпионин и ветеран от службата за подривни операции на ЦРУ. А също така и един от факторите в прилагането на новата система за измъчване на задържани, които американската разузнавателна служба започва да прилага след 11 септември 2001 г. В т.нар. “черни локации”, винаги извън територията на САЩ.

Г-жа Хаспел е ръководила собствен таен затвор на ЦРУ, наречен с кодовото име “Котешко око” в Тайланд, където са държани и разпитвани с мъчения отвлечени предполагаеми терористи. Под нейно ръководство саудитецът Абу Зубейда, пленен в Пакистан през 2002 г. и прехвърлен в тайландския таен зандан, става първият затворник, подложен на “специалните техники за разпит” на ЦРУ - давене с вода по 83 пъти за един месец, продължително лишаване от сън, храна, вода или затваряне в тясна кутия в обездвижено състояние, физическа агресия и прочие. В крайна сметка от Зубейда, който е все още затворник във военноморската база в Гуантанамо, Куба, ЦРУ не успява да изкопчи нищо съществено, както свидетелстват заключенията на разследващите комисии на Конгреса на САЩ. Освен лявото му око, което остава в Тайланд. Джина Хаспел пък написва меморандума, с който през 2005 г. всичките видеозаписи с “разпитите” на Абу Зубейда и още един задържан са унищожени завинаги и никога на стават обект на публично достояние.

Иначе за личните й данни, както се предполага, се знае малко - Джина Чери Хаспел е родена на 1 октомври 1956 г. в САЩ. Към ЦРУ се присъединява през 1985 г. и за 30 години служба се ползва с високо уважение сред разузнавателната общност в САЩ, казват американски наблюдатели. Политиците обаче могат да я спънат по пътя към директорския пост в службата.

 

Не е добре дошла в Европа

На 17 декември 2014 г. базираната в Берлин неправителствена организация Европейски център за конституционни и човешки права (ЕЦКЧП) повдигна обвинения срещу неизвестени служители на ЦРУ, след публикуване на доклада за прилаганите мъчения при разпити, изготвен от специална комисия на Сената на САЩ. На 7 юни 2017 т. ЕЦКПЧ подаде иск към федералната прокуратура на Германия да издаде персонална заповед за задържане срещу Джина Хаспел, заради обвиненията, че е ръководила измъчвания на предполагаеми терористи. Следваща стъпка не е предприета.

 

За нея

Честна е

Тя (б.р. - Джина Хаспел) е човек, който винаги се опитва да събере заедно отчаяните елементи, онзи вид сътрудничество, който е особено важен за разузнавателната работа. Тя също има най-високото ниво на интелектуален интегритет и честност.

Даниел Хофман, бивш началник на центъра на ЦРУ в Москва

 

Ще й е трудно пред Сената

Въобще не й завиждам (б.р. - на Джина Хаспел) за изслушването, което й предстои. Това ще е първата възможност, която сенаторите са имали досега да имат пред себе си някой, който е бил дълбоко замесен в програмата, да отговаря на въпросите им. Мисля, че те ще се възползват максимално от това.

Робърт Итингер, бивш главен адвокат на Центъра за борба с тероризма към ЦРУ

 

Носи позитивен ефект

Няма съмнение, че смяната на директор след само година на поста, е много обезпокоително за агенцията. Това казано, оставянето на Джина и издигането й до директорския пост ще окаже много позитивно и успокояващо влияние.

Майкъл Хейдън, бивш директор на ЦРУ

 

Да се обясни

Измъчванията на затворници в американски арести през миналото десетилетие е една от най-мрачните глави в американската история. По време на процеса по одобряването й, г-жа Хаспел ще трябва да обясни естеството и дълбочината на нейното участие в програмата за разпити на ЦРУ.

Джон Макейн, сенатор и бивш военнопленник във Виетнам

Коментари

Задължително поле